Головний зміст

konstutyciyna reformaВерховний суд України у рубриці «Висновки Венеціанської комісії» розмістив Контрольний список запитань для оцінки дотримання верховенства права, прийнятий Європейською комісією «За демократію через право» 11–12 березня 2016 року на її 106-му пленарному засіданні.

 

 

 

Текст документу опубліковано українською мовою, для ознайомлення з ним перейдіть за посиланням. Також є можливість ознайомитися з оригіналом дослідження (англійською мовою).

 

Цей контрольний список питань з метою подальшого розвитку верховенства права покликаний забезпечити механізм оцінки дотримання верховенства права в конкретній країні з точки зору її конституціональної і правової структури, чинного законодавства та судової практики. Його завдання – забезпечити об'єктивну, докладну, прозору й одноманітну оцінку.

 

Контрольний список питань орієнтований в основному на оцінку правових гарантій. При цьому належне застосування закону є не менш важливим аспектом верховенства права, і в зв'язку з цим воно також повинно прийматися під увагу. Тому контрольний список питань включає також кілька додаткових контрольних показників, що відносяться до питань правозастосування. Ці контрольні показники не є вичерпними.

 

Для оцінки відповідності параметрам необхідні джерела перевірки (норми). Щодо правових параметрів це – чинне законодавство і, крім того, наприклад, для Європи – його правова оцінка Європейським судом з прав людини, Венеціанською комісією, контрольними органами Ради Європи та іншими інститутами. Для перевірки параметрів, що відносяться до правозастосовної практики, повинні використовуватися численні джерела, включаючи інституційні, такі як CEPEJ і Агентство з основних прав Європейської спілки.

 

Цей Контрольний список питань призначений для використання в якості інструменту оцінки різними суб'єктами, метою яких є проведення такої оцінки. Оцінку необхідно проводити з урахуванням усього контексту, уникаючи механічного застосування тих чи інших елементів контрольного списку питань.