Головний зміст

pplСьогодні, о 10 годині продовжилася робота  з’їзду. У залі зареєструвалися  294 делегата.

 

 

 

 

 

  

 

Першим питанням на розгляд винесено повторне голосування. У бюлетнях від загальних судів включили наступних суддів: С. Гірича, І. Артеменко, В. Курило, А. Овсієнко, А. Солодкова, Л. Швецову. Від адміністративних судів - Т. Стрілець і М. Цуркана.

 

 

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко під час свого виступу акцентувала увагу на комунікації судів з суспільством та ЗМІ, наводячи приклад судів Одещини та Хмельниччини.

 

Голова РСУ зазначила, що комунікація потребує багато часу, але в цьому напрямку вже є певні успіхи. Проведено велику кількість тренінгів для суддів-спікерів, судді надають коментарі стосовно прийнятих рішень, ЗМІ мають змогу знімати судові процеси, а розгляд резонансних справ транслюється онлайн на сайті судової влади.

 

Валентина Сімоненко закликала ЗМІ надавати представникам судової влади право на відповідь, щоб вони були почуті і змогли донести свою позицію, а суспільство мало змогу дати свою оцінку.

 

 

IMG_7985.JPG

 

Голосування завершилося. Лічильна комісія здійснює підрахунок голосів.

 

Наразі про стан здійснення правосуддя у 2016 році доповідає голова Верховного Суду України Ярослав Романюк.

 

Очільник ВСУ, перш за все, звернув увагу на ті фактори, які негативно позначилися на роботі судової системи:

- зміни до законодавства;

-велика кількість звільнених суддів (майже 2000 суддів)

- затягування з процесом призначення суддів-п'ятирічок.

 

За таких умов майже всі судді країни працювали із перенавантаженням.

На сайті Верховного Суду України можна ознайомитися із статистичним збірником про стан здійснення судочинства в Україні у 2016 році.

 

IMG_7986.JPG

 

 

IMG_7987.JPG

 

 

Голова ВККСУ Сергій Козьяков під час виступу зазначив, що за 2016 рік Комісія провела 333 засідання. Також очільник Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повідомив, що наразі проводиться робота із перевірки практичного завдання кандидатів на посади суддів Верховного Суду.

 

Очищення суддівського корпусу на 30% відсотків відбулося, тепер треба говорити про оновлення.

 

Кваліфікаційне оцінювання розпочнеться між 15 та 31 травня і закінчиться воно до кінця вересня. Це стосується тих суддів, які подали заяви.

 

 

Загальний добір на посади суддів буде оголошено в кінці березня: для 350 кандидатів, які є помічниками суддів та 250 кандидатів, які є юристами та відповідають вимогам для призначення на посади суддів.

 

Стосовно графіку проведення кваліфоцінювання Сергій Козьяков зазначив наступне.

 

Ми би хотіли бачити статистику по регіонам. З кого розпочати? Може з суддів, які здійснюють правосуддя в зоні АТО? Є дуже неприємні речі на місцях. Ми будемо радитися з ДСА, ВРП, суддями. З когось розпочнемо. Хотіли б вислухати і ваші думки та пропозиції.

 

Для того, щоб якісно була здійснена церемоніальна функція Президента, нам треба якісно підготувати досьє. Ми прискоримо передачу цих досьє до ВРП.

 

IMG_7988.JPG

 

 IMG_7990.JPG

 

 

IMG_7989.JPG

 

 

IMG_7991.JPG

 

 

 IMG_7997.JPG

 

 

IMG_7998.JPG

 

 

 

17328219_1757758467886864_1245063864_n.jpg