Головний зміст

prosrochenyj pasportУ Парламенті зареєстрували проект Закону України «Про внесення зміни до статті 540 Митного кодексу України щодо примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу» №6233.

 

 

 

 

 

Метою законопроекту є вдосконалення процедури примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу. Ініціатором змін виступив Президент України Петро Порошенко.

 

Одним із завдань судової реформи є комплексне реформування системи примусового виконання судових рішень та рішень інших органів. З метою його реалізації Радою з питань судової реформи – консультативно-дорадчим органом при Президентові України напрацьовано зміни процесуального законодавства, законодавства з питань виконання судових рішень, що вводять, зокрема, автоматизацію процедур виконання рішень шляхом впровадження електронного обігу виконавчих документів від моменту їх винесення і до повного виконання, а також оптимізацію строків проведення виконавчих дій.

 

Враховуючи викладене, виникає необхідність в узгодженні положення Митного кодексу України, яке визначає порядок примусового виконання постанови органу доходів і зборів або суду про накладення штрафу, з відповідними положеннями законодавства про виконання судових рішень.

 

Законопроектом закріплюється, що постанова органу доходів і зборів або суду (судді) про накладення штрафу вноситься цим органом або судом у Єдиний державний реєстр виконавчих документів у разі якщо штраф не буде сплачено у визначені терміни.

 

Відповідна постанова не пізніше наступного робочого дня пред'являється в порядку, встановленому Законом України "Про виконавче провадження", до виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання або роботи порушника або за місцезнаходженням його майна.

Також законопроект визначає, що орган державної виконавчої служби повідомляє орган доходів і зборів або суд (суддю), який виніс відповідну постанову, про його виконання.

 

Прийняття законопроекту може посприяти більш ефективному та дієвому примусового виконання судових рішень і рішень органів доходів і зборів у відповідності з європейськими стандартами.