Головний зміст

145007 1Протягом 21, 24 та 26 квітня Вища кваліфікаційна комісія суддів України провела співбесіди з 98 кандидатами до Верховного Суду.

 

 

 

 

 

 

        Вчора, 27 квітня 2017 року Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергій Козьяков провів брифінг на тему: «Перші співбесіди з кандидатами на посади суддів Верховного Суду: висновки та подальші кроки».

 

За результатами перших трьох днів співбесід (21, 24 та 26 квітня), 12 кандидатів з 98 (12%) – не підтвердили здатності здійснювати правосуддя, серед них: 9 – суддів, 2 – адвокати, 1 – науковець.

 

Стосовно 30 кандидатів (31%) колегії ухвалили рішення оголосити перерву та внести на розгляд у пленарному складі Комісії. Серед них: судді – 26, науковці – 2, адвокати — 1, сукупний стаж – 1.

 

Стосовно 56 кандидатів (57%) оголошено перерву − у Комісії та ГРД більше немає запитань, вони дізнаються результати після завершенню всіх співбесід. Серед них: судді – 31, науковці – 10, адвокати — 11, сукупний стаж – 4.

 

Зазначимо, що після завершення співбесіди з кандидатом колегія може ухвалити одне з рішень:

- оголосити перерву стосовно кандидата (до закінчення всіх співбесід та виставлення балів – за відсутності негативного висновку або інформації від ГРД та ВККСУ);

- ухвалити рішення про непідтвердження здатності здійснювати правосуддя. Це означає, що колегія Комісії погоджується з негативним висновком ГРД, або переконується у недоброчесності кандидата під час співбесіди. Такий кандидат отримує «нуль» балів за доброчесність, що фактично означає неможливість продовжувати успішну участь у конкурсі;

- оголосити перерву та внести на розгляд Комісії у пленарному складі. Це означає, що Громадська рада доброчесності стосовно кандидата ухвалила негативний висновок. Водночас, члени Комісії вважають, що інформація, викладена у висновку, потребує уточнення, перевірки, додаткової аргументації. Такий висновок буде розглянуто під час пленарного засідання у складі всієї ВККСУ (16 осіб). Для подолання такого висновку на цьому засіданні потрібно, щоб проголосували 11 членів Комісії.