Головний зміст

photoЗгідно з положеннями статті 20 Закону України «Про державну службу», одним із загальних вимог до осіб, які претендують на вступ на державну службу, є вільне володіння державною мовою.

 

 

 

28 квітня 2017 року Кабінет Міністрів України затвердивПорядок атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою.

 

За вказаним документом, атестація — це оцінювання рівня вільного володіння державною мовою особами, які претендують на зайняття посади державної служби, відповідно до вимог щодо рівня мовної та комунікативної  компетентностей.

 

Для організації та проведення атестації уповноважений вищий навчальний заклад утворює атестаційну комісію у складі голови та трьох членів комісії з числа осіб, які мають освіту за спеціалізацією “Українська мова та література” спеціальності “Філологія”. Щонайменше один з членів атестаційної комісії повинен мати науковий ступінь не нижче доктора філософії.

 

Атестаційні сесії проводитимуться у разі потреби, але не рідше одного разу на місяць. Уповноважені вищі навчальні заклади розміщуватимуть на своєму офіційному веб-сайті графік проведення атестаційних сесій та порядок реєстрації осіб для проходження атестації. При цьому, У разі відсутності заяв від осіб, які претендують на зайняття посади державної служби, атестаційна сесія проводитись не будуть.

 

Атестація буде проходити в двух формах: письмовій та усній.

 

Атестація у письмовій формі включає:

·        письмове завдання з використанням технологій тестування (далі — тестове завдання);

·        письмовий переказ тексту з фахових питань.

 

Атестація в усній формі включає:

·        ділову розмову за визначеним сценарієм;

·        повідомлення-презентацію на встановлену атестаційною комісією тему.

 

Тривалість виконання завдань у письмовій формі (тестове завдання та переказ) становитиме 60 хвилин. Учасник атестації має право здати зошит із завданнями та заповнений бланк відповідей до закінчення відведеного часу.

 

Атестація в усній формі розпочинатиметься не раніше, ніж через 60 хвилин і не пізніше ніж через 120 хвилин після закінчення атестації в письмовій формі.

 

Тривалість атестації в усній формі для кожного її учасника становить до 45 хвилин, з яких 20 хвилин відводиться на ділову розмову за визначеним сценарієм (у тому числі 5 хвилин на підготовку) та не більше ніж 25 хвилин — на повідомлення-презентацію (у тому числі 15 хвилин на підготовку).

За результатами атестації в письмовій та усній формі атестаційна комісія приймає рішення про видачу учаснику, який успішно пройшов атестацію, посвідчення щодо вільного володіння державною мовою

 

Вільне володіння державною мовою також підтверджується для осіб, які мають такі документи:

1) документи державного зразка про загальну середню освіту, видані до 2000 року, з оцінкою “5” за вивчення української мови;

2) документи державного зразка про загальну середню освіту, видані після 2000 року, з балом про підсумкову державну атестацію з української мови не менше 10;

3) диплом молодшого бакалавра (молодшого спеціаліста), бакалавра, магістра (спеціаліста) з відповідним додатком з оцінкою “відмінно” за вивчення української мови;

4) диплом бакалавра, магістра (спеціаліста) за спеціальностями українська мова та література; українська мова та література і іноземна мова; філологія.

 

Особа, яка має один із зазначених у цьому пункті документів, може звернутися до уповноваженого вищого навчального закладу із заявою про видачу посвідчення на безоплатній основі. До заяви повинні бути додані копії документа про відповідний рівень освіти та усіх необхідних до нього додатків.