Головний зміст

15833602 30330 вересня 2016 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)», одним із нововведень якого було запровадження інституту конституційної скарги.

 

 

 

 

 

 Вказаний інститут полягає у можливості особи звернутись до Конституційного Суду України із конституційною скаргою про перевірку на відповідність Конституції України Закону України, якщо така особа вважає, що використаний у остаточному судовому рішенні Закон України суперечить Конституції України.  

 

Народні депутати зазначають, що, не зважаючи на те, що норми Конституції України є нормами прямої дії, Конституційний Суд України відмовляється розглядати конституційні скарги, посилаюсь на відсутність у Законі правових механізмів реалізації цього конституційного права.

 

Верховна Рада України вже розглядала проект Закону «Про Конституційний Суд України» (5336-1 від 17.11.2016), який встановлював такий механізм, але зазначений законопроект не був прийнятий.

 

При цьому, відсутність встановленого механізму конституційного права осіб на конституційну скаргу позбавляє можливості осіб на реалізацію такого права.

 

Тому запропоновано проект Закону №6426 «Про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» (щодо реалізації конституційного права громадян на конституційну скаргу)».

 

Проектом комплексно врегульовано такі питання:

-   до повноважень Конституційного Суду України додано положення про прийняття Конституційним Судом України рішень щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону України чи його окремих положень на підставі конституційної скарги особи у випадку, якщо такий закон України чи його окремі положення застосовувались у остаточному судовому рішенні;

-   формою звернень до Конституційного Суду України визначено також і конституційну скаргу;

-  визначено поняття конституційної скарги, вимоги до неї, суб’єкти права на конституційну скаргу та здійснення представництва у провадженнях на підставі конституційної скарги;

-  визначені положення щодо відмові у відкритті провадження за конституційною скаргою;

-   визначено порядок конституційного провадження на підставі конституційної скарги;

-  визначено форми розгляду справ на пленарному засіданні Конституційного Суду України;

-  визначені строки проваджень на підставі конституційної скарги;

-  визначено порядок прийняття рішення на підставі конституційної скарги, офіційного оприлюднення ухвал, рішень і висновків Конституційного Суду України;

-  уточнені вимоги до змісту рішень та висновків Конституційного Суду України;

-  визначено порядок виконання рішень Конституційного Суду України на підставі конституційних скарг.