Головний зміст

1320185387 kupapУ Верховній Раді України зареєстрували проект Закону України «Про внесення змін до статті 241 Кодексу України про адміністративні правопорушення» № 6425, яким пропонують надати старшим майстрам лісу право розглядати справи про адміністративні правопорушення за місцем вчинення правопорушення і накладати адміністративні стягнення.

 

 

 

Згідно статті 213 Кодексу України про адміністративні правопорушення справи про адміністративні правопорушення розглядаються уповноваженими органами чи посадовими особами.

 

Відповідно до статті 241 Кодексу справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 49,63-70, 73, 75, 77, 188-5- Кодексу, розглядаються посадовими особами органів лісового господарства, зазначеними в частині другій статті 241 КУпАП, за місцем вчинення правопорушення.

           

        Частиною другою статті 241 Кодексу встановлено вичерпний перелік посадових осіб державної лісової охорони, які мають право від імені центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 49, 63-70, 73, 75, 77, 188-5 Кодексу, і накладати адміністративні стягнення. Зокрема: 

-           керівник центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, його заступники;

-           головні лісничі,

-           старші інженери та інженери,

-           командири авіаланок;

-           старші льотчики-спостерігачі та льотчики-спостерігачі баз  авіаційної  охорони  лісів;

-           лісничі;

-           помічники лісничих;

-           майстри лісу.

 

Водночас, серед вказаних осіб не зазначено старших майстрів лісу, які є посадовими особами державної лісової охорони держлісгоспів.

 

Згідно інформації Державного агентства лісових ресурсів України про чисельність державної лісової охорони станом на 01.01.2016 фактично включала 9776 майстрів лісу та 1603 старших майстрів лісу. Аналогічна ситуація існує і на сьогодні.

 

На даний час, у зв’язку зі зменшенням, а потім і відсутністю бюджетного фінансування, в системі державної лісової охорони відбулось суттєве ослаблення охорони лісів через скорочення чисельності нижчої ланки державної лісової охорони, до якої входять, зокрема, старші майстри лісу.

 

Так, наприклад, середня площа лісового обходу, що знаходиться під охороною одного лісника (майстра лісу), збільшилось з 591 га у 2007 році до 1000 га в 2015 році. Таку територію лісу цілодобово неможливо належним чином охороняти однією особою, тим більше, що посадові особи нижчої ланки державної лісової охорони – старші майстри лісу, не мають права розглядати справи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 49, 63-70, 73, 75, 77, 188-5 Кодексу, і накладати адміністративні стягнення.

 

Даний законопроект пропонує розширення кола осіб, уповноважених на фіксацію адміністративних правопорушень в сфері лісових відносин та притягнення винних до адміністративної відповідальності. Ним пропонується внести зміни до статті 241 Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими частину другу статті  після слів лісничі, помічники лісничих, майстри лісу, доповнити словами наступного змісту: «старші майстри лісу».