Головний зміст

97608Військові звання, дипломатичні ранги та інші спеціальні звання встановлюються виключно законами України. Також виключно законами визначаються діяння, які є дисциплінарними правопорушеннями, та відповідальність за них. Однак Законом України «Про Державне бюро розслідувань» ці питання не врегульовано, що не дає змоги забезпечити початок діяльності ДБР.

 

 

 

Зокрема, потребують вирішення питання притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників ДБР, встановлення спеціальних звань осіб рядового та начальницького складу ДБР.

 

  Тому, у зв’язку з необхідністю врегулювання питань, що пов’язані із забезпеченням початку повноцінного функціонування Державного бюро розслідувань, було  розроблено проект Закону України 6430 «Про внесення змін до Закону України «Про Державне бюро розслідувань».

 

Так, пропонується передбачити умову, за якої ДБР починає діяльність у частині здійснення функцій досудового розслідування та оперативно-розшукової діяльності, а саме – з дня сформування слідчих та оперативних підрозділів не менш як на 50 відсотків.

 

Згідно з проектом Закону:

  • нормативно-правові акти ДБР підлягатимуть державній реєстрації;
  • порядок проходження служби особами рядового і начальницького складу Державного бюро розслідувань визначатиметься Кабінетом Міністрів України;
  • на осіб рядового і начальницького складу ДБР поширюватиметься Дисциплінарний статут Національної поліції України з урахуванням особливостей, визначених Законом.

 

Також законопроектом визначаються види спеціальних звань ДБР, передбачаються підстави для притягнення працівника ДБР до дисциплінарної відповідальності та визначається текст присяги осіб рядового і начальницького складу ДБР. 

 

Зазначимо, що Державне бюро розслідувань має бути створено не пізніше 5 років з дня набрання чинності Кримінальним процесуальним кодексом, а саме до 20 листопада 2017 року.