Головний зміст

Logo 1828 квітня 2017 року завершився термін перебування Валерії Лутковської на посаді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Наразі Верховна Рада України повинна призначити того, хто протягом п’яти наступних років здійснюватиме парламентський контроль за додержанням свобод та захисту прав всіх, хто перебуває під юрисдикцією України.

 

 

 

Питання призначення українського омбудсмена набуло широкого резонансу. Так, Європейська мережа національних інституцій з прав людини, яка об’єднує 40 омбудсманів Європи, оприлюднила відкрите звернення до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, голови Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Григорія Немирі, Міністра закордонних справ Павла Клімкіна, Постійного представника України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Юрія Клименка з закликом не допустити політизації процесу обрання Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини і широкого залучення до процесу консультацій представників громадянського суспільства та правозахисного середовища.

 

Крім цього, відкриту заяву до Голови Верховної Ради України щодо конкурсу на посаду Уповноваженого з прав людини, в якій містяться зокрема і рекомендації, спрямовані на залучення громадськості до оцінки кандидатів на цю посаду, надали і учасники правозахисних організацій.

 

У зв’язку з цим, 13 травня 2017 року Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин оприлюднив Роз’яснення щодо процедури призначення Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

 roz1.jpg

 

roz2.jpg

 

roz3.jpg

 

roz4.jpg