Головний зміст

zakon 1813Міністр юстиції Павло Петренко в цю суботу, 13 травня, вніс на розгляд проект Закону України «Про внесення зміни до статті 38 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» №6442.

 

 

 

 

 

Проектом передбачено завдання по введенню спеціального механізму компенсації для покриття збитків, заподіяних сторонам, яка вчинила угоду з нерухомості, ґрунтуючись на неправдивій інформації, що міститься в Реєстрі прав на нерухомість.

 

Згідно з частиною п'ятою статті 12 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» відомості Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вважаються достовірними і можуть бути використані в спорі з третьою особою.

 

Відповідно до статті 1166 Цивільного кодексу України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала.

 

Стаття 1174 Цивільного кодексу України регулює відносини, пов'язані з відшкодуванням шкоди, завданої посадовою або службовою особою органу державної влади або органу місцевого самоврядування.

 

В той же час поза межами правового регулювання залишаються відносини по відшкодуванню матеріальної шкоди фізичній або юридичній особі – стороні угоди, яка використовувала відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, які вважаються достовірними, однак які в подальшому були спростовані і скасовані (наприклад, на підставі судового рішення було визнано договір з нерухомим майном недійсним, що стало підставою для скасування записів в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, внесеної на підставі такого недійсного договору).

 

Мета проекту Закону – впровадження механізму відшкодування матеріального збитку, заподіяного стороні правочину щодо нерухомого майна, якщо укладання договорів відбувалося на підставі відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, а після укладення такої угоди відомості були скасовані.

 

При цьому проектом передбачається відшкодування матеріального збитку виключно на підставі судового рішення у зв'язку з витребуванням у сторони правочину відповідного нерухомого майна або об'єкта незавершеного будівництва.

 

Такі зміни потребуватимуть додаткових витрат з Державного бюджету України, у зв'язку з чим пропонують 10 відсотків адміністративного збору за державну реєстрацію прав на нерухоме майно та їх обтяжень відраховувати в спеціальний фонд Держбюджету для забезпечення такого відшкодування.

 

Павло Петренко – ініціатор законопроекту – стверджує, що його прийняття дозволить забезпечити реалізацію задекларованих Законом України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» принципів достовірності відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, підвищить рівень захисту прав та законних інтересів фізичних і юридичних осіб-власників нерухомого майна, об'єктів незавершеного будівництва та безумовно буде впливати на інвестиційну привабливість сфери нерухомості, оскільки будуть впроваджені дієві механізми гарантування права власності.