Головний зміст

vsuСуд за власною ініціативою не має права застосувати позовну давність. Без заяви сторони у спорі позовна давність застосовуватися не може ні за яких обставин, оскільки можливість застосування позовної давності пов'язана тільки з наявністю про це заяви сторони, зробленої до прийняття рішення судом першої інстанції.

 

 

 

До такого висновку прийшов Верховний Суд України, висловивши свою правову позицію у справі 6-617цс17 про визнання батьківства.

 

Відповідно до статті 20 СК України з вимогами виконання посадових обов'язків сімейних відносин, позовна давність не застосовується, крім випадків, передбачених частиною другою статті 72, частиною другою статті 129, частиною третьою статті 138, частиною третьою статті 139 цього Кодексу.

 

У випадках, передбачених частиною першою цієї статті, позовна давність застосовується судом відповідно до Цивільного кодексу України (далі - ЦК України), якщо інше не передбачено цим Кодексом.

 

Відповідно до частини першої статті 129 СК України особа, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком, має право пред'явити до її чоловіка, якщо він записаний батьком дитини, позов про визнання свого батьківства.

 

У частині другій цієї статті закріплено, що до вимоги про визнання батьківства застосовується позовна давність в один рік, яка починається від дня, коли особа довідалася або могла довідатися про своє батьківство.

 

На підставі викладених норм сімейного права можна зробити наступні висновки. Законодавець у частині першій статті 20 СК України закріпив вичерпний перелік статей цього Кодексу та відповідно до вимог, що випливають із сімейних відносин, до яких застосовується позовна давність. До цього переліку входить відповідно до частини другої статті 129 СК України вимога про визнання батьківства особою, яка вважає себе батьком дитини, народженої жінкою, яка в момент зачаття або народження дитини перебувала у шлюбі з іншим чоловіком. Тому положення частини другої статті 129 СК України, яке є спеціальним, не може бути поширене на положення про визнання батьківства, передбачені в статті 128 СК України.

 

Крім того, законодавець у частині другій статті 20 СК України передбачив субсидіарне застосування положень ЦК України, що стосуються позовної давності, до сімейних відносин у випадках, передбачених частиною першою статті 20 СК України.

 

Тому у випадках, передбачених частиною другою статті 72, частиною другою статті 129, частиною третьою статті 138, частиною третьою статті 139 СК України повинні застосовуватися правові приписи, закріплені в частині третій статті 267 ЦК України.

 

Тобто, суд за власною ініціативою не має права застосувати позовну давність. Без заяви сторони у спорі позовна давність застосовуватися не може ні за яких обставин, оскільки можливість застосування позовної давності пов'язана тільки з наявністю про це заяви сторони, зробленої до прийняття рішення судом першої інстанції.