Головний зміст

78253

За 2016 рік до Голосіївського районного суду м. Києва надійшло 5540 протоколів, до Печерського районного суду м. Києва – 4331 протокол, до Київського районного суду м. Одеси - 2525 протоколів про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП.

 

 

 

 

 

 

     Справи про вчинення адміністративних правопорушення розглядаються тими ж суддями, що паралельно розглядають цивільні, кримінальними та певні категорією справ в порядку адміністративного судочинства. Такий підхід надмірно навантажує суди та призводить до затягування розгляду всіх категорій справ.

 

       Більше того, саме уповноважені працівники підрозділів Нацполіції проходять спеціальну підготовку та мають необхідні знання і навички, на основі яких і складають протокол про вчинення ДТП. Таким чином відсутня необхідність у дублюванні функцій у разі, коли особа, щодо якої складено протокол, визнає свою вину.

 

Задля розвантаження судової системи у Раді зареєстрували законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо спрощення порядку розгляду справ про ДТП, у разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї вини» від 26 травня № 6516. Він покликаний вирішити декілька проблемних питань одночасно. Зокрема, він дозволить розвантажити суди, які змушені розглядати справи про ДТП навіть у разі, коли особа, щодо якої складено протокол про адміністративне правопорушення, визнає себе винною та не оспорює рішення посадових осіб Нацполіції, служби правопорядку ЗСУ (позбавлення дублювання).

 

Також це допоможе скоротити період розгляду справ про адміністративні правопорушення щонайменше на місяць. Приблизно такий період займає вся процедура: складення протоколу по справі про адміністративне правопорушення; опрацювання канцелярією Нацполіції, служби правопорядку ЗСУ; направлення його до канцелярії суду; автоматизований розподіл на конкретного суддю; призначення дати та часу розгляду; виклик особи, щодо якої складено протокол; судовий розгляд; набрання законної сили постанови у справі про адміністративне правопорушення. І, врешті, звільнить громадян від необхідності платити додаткові 320 грн. судового збору, у разі, якщо особа визнає себе винною у вчиненні ДТП.

 

Автори законопроекту запевняють, що шляхом внесення змін до КУпАП в частині передачі повноважень підрозділам Національної поліції або служби правопорядку у ЗСУ щодо розгляду справ про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП (у разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї вини) ці проблеми будуть вирішені.

 

Запропонованим документом передбачається:

  • передача повноважень щодо розгляду справ про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП (у разі визнання особою, щодо якої складено протокол, своєї вини) підрозділам Нацполіції або служби правопорядку ЗСУ;
  • у разі, якщо особа, щодо якої складено протокол про вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП не визнає свою вину, протокол про вчинення такого правопорушення, як і раніше, буде розглядатися в судовому порядку;
  • у разі повного визнання вини особою, щодо якої складено протокол про вчинення ДТП, вона має зазначити це у протоколі власноручно та засвідчити особистим підписом.