Головний зміст

122731 1Член Вищої ради правосуддя Алла Лесько неодноразово висловлювалася у своїх публікаціях щодо надзвичайно великого впливу інформації на формування суспільної свідомості, сприйняття певних фактів, поведінку людини. Теперішнє повідомлення стосується цієї ж теми.

 

 

 

«Внаслідок розгорнутих у ЗМІ обговорень чи публічних заяв політиків і посадових осіб, громадяни тривалий час отримують, хочуть вони цього чи ні, інформацію, яка, може перешкоджати об’єктивному сприйняттю обставин, вірній оцінці певних подій та ситуації загалом.

 

Додержання допустимих меж у висвітленні та критиці діяльності судів є вже давно сформованим у свідомості політиків та посадових осіб європейських країн та практиці їх роботи. Такі стандарти присутні і у роботі засобів масової інформації.

 

Під час навчальних візитів до аналогічних Вищій раді правосуддя конституційних органів Португалії, Італії, Польщі іноземні колеги неодноразово висловлювали думку, що рівень довіри до судової влади залежить також від того, як висвітлюється робота суду.

 

Поточна робота у Вищій раді правосуддя, якої також очікує суспільство, зокрема, громадяни та юридичні особи, які звернулися до ВРП зі скаргами на неправомірні, на їх думку, дії суддів, а також очікують судді, сподіваючись на швидкий і об’єктивний розгляд цих звернень, практично не залишає часу на полеміку з питання належного висвітлення роботи суду.

 

Однак, коли доводиться стикатися з висловлюваннями, які я наведу нижче, свідомо скорочую свій нічний сон на годину – півтори для реакції на такі речі, якої, сподіваюся, також очікують і громадяни, і судді.

 

Радник Міністра внутрішніх справ України Ілля Кива ( Телеканал "112 Україна", 29 травня 2017 року, Телефонне включення під час програми «Вечірній ПРАЙМ») : «В останній час в нашій країні судова система – це антиукраїнський орган, направлений на розвал української державності і направлений на корупційні дії в нашій країні».

 

Переклад на українську мову мій, пан Кива давав цей коментар російською мовою.

 

Безумовно поважаючи право Телеканалу "112 Україна" на вибір програм та запрошених до коментарів осіб, хочу звернути увагу на те, що особа, яка в прямому ефірі зазначена як Радник Міністра внутрішніх справ України сприймається глядачами як носій позиції Міністра внутрішніх справ України, а відповідно – офіційної думки однієї з найвищих посадових осіб виконавчої влади в нашій державі.

 

То чи не було би позитивним для такого популярного ЗМІ ,як Телеканал "112 Україна" , встановлювати статус осіб, які формують певну думку в суспільстві, коло їх посадових обов’язків, наявність ( чи відсутність) у них права від імені Міністерства внутрішніх справ України стверджувати, що «судова система – це антиукраїнський орган, направлений на розвал української державності і направлений на корупційні дії в нашій країні» та що «90% суддів потрібно розвісити на стовпах нашої країни…»

 

Чи може мені просто припустити, що це цілеспрямовані дії, направлені на дискредитацію судової системи, яка, на думку значної частини суспільства, незважаючи на кадровий «голод», різноманітні прояви тиску та втручання у дії суддів щодо відправлення правосуддя, належно продовжує виконувати свої функції.

 

Беручи на себе право також формувати ставлення суспільства до суду, завершу цю публікацію твердженням: «Без належного суду не буде у нас з Вами цивілізованої держави і місця нашій державі серед цивілізованих країн не буде».