Головний зміст

femida detyamВища рада правосуддя ухвалила рішення внести до ГПУ подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів

 

 

 

 

 

 

Вища рада правосуддя розглянула повідомлення слідчого судді Ленінського районного суду міста Кіровограда Плохотніченка Леоніда Івановича про втручання в його діяльність щодо здійснення правосуддя.

 

У повідомленні Плохотніченка Л.І. зазначено, що 2 лютого 2017 року ним винесено ухвалу у справі за скаргою адвоката Ромаданової Т.В. про визнання незаконним затримання Назарова С.С. та звільнення його з-під варти, поданою в порядку статті 206 Кримінального процесуального кодексу України.

 

Як було встановлено, затриманню передувало те, що прокуратурою Кіровоградської області ініційовано перевірку законності звільнення Назарова С.С. та надано вказівки, зокрема, щодо притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників виправної колонії № 6, а також негайного вжиття заходів розшуку та повернення засудженого Назарова С.С. до ВК № 6 з метою подальшого відбування покарання. Внаслідок здійснення відповідних заходів Назарова С.С. розшукано та доставлено до ВК № 6 для подальшого відбування покарання.

 

Скаргу захисника Ромаданової Т.В. задоволено, визнано незаконним затримання Назарова С.С. та звільнено його з-під варти в залі суду.

 

8 лютого 2017 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ознаками частини першої статті 375 Кримінального кодексу України – постановлення суддею (суддями) завідомо неправосудного вироку, рішення, ухвали або постанови (кримінальне провадження № 42017120000000023).

 

Приводом для внесення до ЄРДР стосовно Плохотніченка Л.І. як судді відомостей про кримінальне правопорушення за частиною першою статті 375 КК України стала винесена ним 2 лютого 2017 року ухвала у справі за скаргою адвоката Ромаданової Т.В. На думку судді Плохотніченка Л.І., вказані обставини свідчать про те, що відповідні дії посадових осіб прокуратури Кіровоградської області (внесення відомостей до ЄРДР) є втручанням у його діяльність як слідчого судді щодо здійснення правосуддя.

 

За результатами розгляду скарги прокуратури Кіровоградської області ухвалою апеляційного суду Кіровоградської області від 16 лютого 2017 року з підстав істотного порушення вимог кримінального процесуального закону згідно з пунктом 2 частини другої статті 412 (судове рішення ухвалено незаконним складом суду) Кримінального процесуального кодексу України ухвалу судді Плохотніченка Л.І. від 2 лютого 2017 року в зазначеному судовому провадженні скасовано.

 

У подальшому, з дотриманням вимог статті 217 КПК України, матеріали досудового розслідування № 42017120000000023 об’єднані з матеріалами досудового розслідування № 42017120000000015, яке стосується незаконного, на думку прокуратури, закриття кримінального провадження стосовно підсудного в іншому випадку. 

 

За даними перевірки, на цей час досудове слідство у кримінальному провадженні триває, водночас повідомлення про підозру судді Плохотніченку Л.І. не вручено, слідчі дії в межах провадження не проводяться.

 

За повідомленням судді Плохотніченка Л.І. на адресу Генеральної прокуратури України про факт втручання у здійснення правосуддя не було внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань відомостей про вчинення кримінального правопорушення за ознаками статті 376 Кримінального Кодексу України (втручання в діяльність судових органів).

 

«Зазначені дії щодо внесення до ЄРДР відомостей про кримінальне правопорушення – постановлення ухвали слідчим суддею Ленінського районного суду міста Кіровограда Плохотніченком Л.І. до перевірки її законності апеляційним судом є спробою втручання у здійснення правосуддя та тиску на суддю з очевидною метою отримання бажаних прокуратурі результатів у майбутній діяльності, маніпулювання діями судді Плохотніченка Л.І.

 

Разом з тим звернення судді щодо факту втручання у його діяльність залишилось без належного реагування з боку прокуратури, яка до цього часу не внесла відомості до ЄРДР за його заявою, і це може свідчити про те, що органам прокуратури вигідно, щоб суддя був залежний, і така залежність вбачається в цьому випадку», – зауважив член ВРП Микола Гусак.

 

За підсумками засідання Вища рада правосуддя вирішила внести до Генеральної прокуратури України подання про виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії, що порушують гарантії незалежності суддів.