Головний зміст

78 mainДіти – найлегша «здобич» для злочинців, адже суттєвого опору вони чинити не в змозі. Лише за січень-червень 2017 року 3838 дітей стали жертвами злочинів, що складає 1,71% від усіх потерпілих, і це лише обліковані злочини.

 

 

 

 

 

 

 

Злочини проти  дітей характеризуються особливою латентністю: дитина, яка стала жертвою, зачасту не знає, куди треба звернутися, або не робить цього через страх чи почуття сорому.

 

В Одесі з червня цього року над проектом Центру взаємодії з дітьми, які постраждали від жорстокого поводження, в тому числі і сексуального насилля, працює робоча група з вивчення та впровадження «Механізму дружнього допиту».

 

Проектом передбачено створення в нашому місті Центру опитування постраждалих дітей з метою забезпечення максимально сприятливої ​​обстановки для їх опитування (допиту) і захисту інтересів.

 

Востаннє в одеській мерії обговорювали аспекти створення Центру опитування неповнолітніх, які постраждали від насильства, 11 серпня. Як повідомляють на веб-сайті міста Одеси, наразі група займається:

  • підготовкою Меморандуму про взаємодію під час роботи з дітьми, які постраждали від жорстокості та насильства;
  • розробкою Положення про Центр опитування (допиту) потерпілих неповнолітніх;
  • розміщенням Центру на базі одного з медичних установ міста, обладнанням приміщення;
  • підготовкою фахівців тощо.

 

«Одеса є одним з перших міст в Україні, де заплановано впровадження проекту дружнього опитування дітей, які постраждали від жорстокості і насильства, відповідно до європейських та міжнародних стандартів. В даний час ведеться активна робота по узгодженню механізму і напрямів взаємодії між структурами, які причетні до реалізації даної програми, вирішення питання про підготовку компетентних фахівців для роботи з даною категорією дітей - психологів, медиків, соціальних працівників, співробітників поліції», - зазначила віце-мер Зінаїда Цвірінько.

 

Нагадаємо, в Раді хочуть посилити відповідальність за злочини проти дітей.