Головний зміст

article3202На розгляд Верховної Ради подали черговий проект закону про внесення змін до Кримінального кодексу України в частині незаконного перетину державного кордону.

 

 

 

 

 

 

Наразі порушники державного кордону отримують покарання, передбачене статтею 2041 Кодексу України про адміністративні правопорушення: воно полягає у накладенні штрафу на правопорушника у розмірі від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або застосуванні адміністративного арешту на строк до п’ятнадцяти діб.

 

Проектом Закону №7017-1 пропонується встановити кримінальну відповідальність за перетинання державного кордону України особою, яка має громадянство (підданство) держави-агресора, або іншою особою в інтересах держави-агресора, що суперечать національним інтересам України, будь-яким способом поза пунктами пропуску через державний кордон України або в пунктах пропуску через державний кордон України без відповідних документів або за документами, що містять недостовірні відомості. Таке діяння каратиметься позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Також пропонується встановити, що за повторне вчинення таких дій або вчинення їх групою осіб передбачатиметься відповідальність у формі позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років, а вчинення таких дій із застосуванням зброї – на строк від п’яти до восьми років.

 

Ще одна пропозиція – вдосконалити і уточнити зміст статті 332-1 «Порушення порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї».

 

Зазначимо, що раніше незаконне проникнення на територію України було кримінально карним, відповідальність за нього встановлювала стаття 331 КК, виключена у 2004 році. На розгляді ВР з 2 серпня перебуває схожий законопроект №7017.