Головний зміст

vsuВерховний Суд України у постанові від 16 серпня 2017 року по справі №6-1065цс17 висловив свою правову позицію щодо порядку сплати судового збору.

 

 

 

 

 

Згідно з частинами першою, другою статті 79 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору і витрат, пов'язаних з розглядом справи.

 

Розмір судового збору, порядок його сплати, повернення і звільнення від сплати встановлюються законом.

 

Згідно з пунктом 9 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору звільняються інваліди I та II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп.

 

Порядок розподілу і відшкодування судових витрат регламентується статтею 88 ЦПК України.

 

Якщо сторона, на користь якої ухвалено рішення, звільнена від оплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог.

 

Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України (частина друга цієї статті).

 

Зазначене положення стосується і випадку, коли рішення постановлено на користь позивача, а відповідач звільнений від сплати судового збору.