Головний зміст

6HM4wmFTvEmFRABDRzPkr620RJ8WtvКримінальний процесуальний кодекс України визначає загальні норми щодо функціонування суду присяжних.

 

 

 

 

 

 

Проте, такого підходу явно недостатньо, оскільки інститут суду присяжних не діє належним чином.

 

З метою виправити дану ситуацію група народних депутатів зареєструвала Проект Закону №7022-1 про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України, Закону України "Про судоустрій і статус суддів" щодо удосконалення функціонування суду присяжних в Україні.

 

Законопроектом пропонується чітко визначити критерії та процедуру відбору присяжних, їх правовий статус, порядок судового розгляду кримінального провадження за участю присяжних.

 

Пропонується дати визначення понять «суд присяжних», «вердикт» з метою усунення правової невизначеності. Запропоновано єдиний підхід визначення права обвинуваченого (підсудного) на розгляд кримінального провадження за участю присяжних: «судочинство в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено покарання у вигляді штрафу в розмірі понад двадцять п'ять тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, позбавлення волі на строк понад десять років або довічного позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого (одного з обвинувачених) - судом присяжних, суд присяжних здійснює судовий розгляд в складі одного професійного судді і дванадцяти присяжних».

 

Законопроектом також визначено підстави оскарження вердикту присяжних та правові гарантії сторін кримінального провадження.

 

Нагадаємо, що це вже не перша спроба народних депутаті внести зміни до норм, які регулюють інститут суду присяжних.