Головний зміст

Fired employeeДомогтися наказу про поновлення працівника на посаді виконавець зобов’язаний. А ось проконтролювати допуск до робочого місця — ні. На цьому у постанові від 3.12.2018 наголосив Верховний Суд.

 

 

 

 

Громадянку звільнили із займаної посади. Не погоджуючись із позицією керівництва, вона оскаржила наказ про звільнення в суді. Феміда постановила поновити її на роботі.

На підставі судового наказу було відкрите виконавче провадження. Керівник підприємства через виконавця передав жінці наказ про поновлення на посаді. Та приступити до виконання обов’язків людина не змогла: до робочого місця її не допустили.

Про недопуск до роботи вона повідомила виконавця та зажадала від нього дій, спрямованих на реальне виконання судового вердикту. Однак у відповідь отримала лист із постановою про закінчення виконавчого провадження у зв’язку з його фактичним виконанням.

Скасування зазначеного документа громадянка спробувала домогтися через суд. Перша інстанція погодилася з її аргументами й зобов’язала ДВС учинити дії, необхідні для виконання рішення. Апеляційний суд дійшов висновку про обґрунтоване закриття виконавчого провадження та скасував вердикт попередньої інстанції.

У постанові №653/2118/15-ц ВС, до якого звернулася скаржниця, зазначив таке. Рішення про поновлення на роботі незаконно звільненого або переведеного працівника виконується негайно. Виконання рішення вважається закінченим з дня видачі відповідного наказу або розпорядження. Подальші дії роботодавця можуть бути оскаржені у визначеному законом порядку.

Джерело: Закон і Бізнес