Головний зміст

IMG 5547 3567567547574Виклики сучасності, проблеми, які виникають під час правозастосовної діяльності, потребують постійного вдосконалення законодавства України. Президентом України до Верховної Ради України внесений законопроект "Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування."

Законопроектом, зокрема, передбачається функціональне запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, до якої будуть підключені судові і правоохоронні органи, інші державні установи із відповідними базами даних у випадках, передбачених законом, а також учасники кримінального провадження.

На платформі інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування в електронному вигляді будуть формуватися, наповнюватися і зберігатися відповідні матеріали проваджень, з якими за певних умов можуть ознайомлюватися сторони кримінального провадження, суди усіх ланок.

На думку авторів законопроекту за умови належного нормативного та технічного впровадження цей напрям організаційної діяльності сприятиме підвищенню ефективності кримінального процесу, впорядкуванню процедур, прискоренню та покращенню взаємодії між прокурором, слідчим та іншими учасниками кримінального провадження.

Кінцевою метою запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування є мінімізація та, як наслідок, повна відмова у майбутньому від паперового провадження на стадіях досудового розслідування та розгляду справи в суді.

Безперечно, практична реалізація вказаних новел позитивно вплине на зручність взаємодії учасників кримінального провадження, більш якісній реалізації їхніх прав і обов’язків, скорочення строків проваджень.

До речі, на базі Київського районного суду міста Одеси протягом кількох останніх років під патронатом USAID за програмою «Справедливе правосуддя» успішно реалізується запровадження «електронного суду», що практично свідчить про нагальну потребу електронного документообігу, що у т.ч. веде до скорочення паперових носіїв, певної процесуальної і фінансової економії, скорочення часу провадження по відповідним матеріалам, більш повної реалізації засад кримінального судочинства.

На платформі ГО «Асоціація слідчих суддів України», яка діє на базі Київського районного суду міста Одеси і територіальних осередках в містах Миколаєві і Хмельницькому, періодично обговорювалися проблемні питання направлення до суду в електронному вигляді обвинувальних актів, подань і клопотань слідчих, прокурорів, учасників кримінального провадження.

Головною проблемою реалізації вказаних новел була відсутність законодавчого врегулювання зносин сторін та відповідне матеріально-технічне забезпечення. Відповідні пропозиції подолання прогалин в законодавстві з цих питань неодноразово спрямувалися ГО «Асоціація слідчих суддів України» до суб’єктів законодавчої ініціативи.