Головний зміст

IMG 6010Сьогодні в Київському районному суді міста Одеси відбувся круглий стіл, присвячений десятій річниці підписання Стамбульської конвенції.

 

 

 

Ініціаторами проведення заходу стали Асоціація слідчих суддів України та кафедра цивільного процесу НУ «Одеська юридична академія».

IMG 5936

IMG 6028

До заходу долучились голова суду Сергій Чванкін, судді Володимир Петренко, Любов Калініченко, Оксана Куриленко та Геннадій Войтов. Кафедру цивільного процесу представляли завідувач кафедри, професор Неллі Голубєва та викладачі Тетяна Стоянова, Наталія Волкова та Ілля Бут.

IMG 5969

Також в обговоренні взяли участь представники Громадського центру правосуддя Одеської області адвокат Олена Дришлюк та Альберт Кочіашвілі.

IMG 5944

IMG 5953

IMG 5955

IMG 5956

К.ю.н. Тетяна Стоянова презентувала основні кроки, які зробила Україна за останні роки у сфері протидії домашньому насильству. У листопаді 2016 року український парламент розглянув, але не ратифікував Конвенцію Ради Європи про запобігання і припинення насильства по відношенню до жінок і домашнього насильства (Стамбульська конвенція), депутати відправили відповідний законопроект на повторний розгляд.

IMG 5981

Прийняття Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», запровадження інституту обмежувального припису створило позитивну динаміку вирішення катастрофічної ситуації, що склалася в Україні саме в тій сфері, для якої характерне замовчування та статистичне розмиття масштабів здійснених правопорушень.

IMG 5952

Суддя Володимир Петренко зробив акцент на проблемних питаннях, які виникають під час розгляду справ, пов’язаних із вчиненням домашнього насильства. Особливу увагу було зосереджено на недосконалості механізму виконання обмежувальних приписів.

IMG 5999

Судді Оксана Куриленко та Геннадій Войтов навели приклади зі своєї практики щодо розгляду справ вказаної спеціалізації. Стамбульська конвенція є еталоном в боротьбі з насильством щодо жінок, який визначає насильство по відношенню до жінок як порушення прав людини і спрямований на викорінення всіх форм насильства по відношенню до жінок.

IMG 5966

IMG 5967

IMG 5964

IMG 5958

За результатами заходу ухвалено резолюцію, згідно якої Асоціація слідчих суддів звернеться до усіх компетентних суб’єктів з метою якомога швидшої ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання і припинення насильства по відношенню до жінок і домашнього насильства (Стамбульської конвенції).

IMG 6018

IMG 6020