Головний зміст

photo529861Сьогодні, 8 грудня, голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя Оксана Куриленко, завідуюча кафедрою цивільного процесу НУ «ОЮА» Неллі Голубєва та адвокати Олена Дришлюк і Ілля Бут здійснили робочо-ознайомчий візит до Європейського суду з прав людини (м.Страсбург) та долучились до 37-го пленарного засідання Європейської комісії з питань ефективності правосуддя Ради Європи (CEPEJ).

 

Привітав українських правників старший юрист Секретаріату Європейського суду з прав людини, заступник секретаря Адміністративного трибуналу Ради Європи Дмитро Третьяков.

Візит розпочався із ознайомленням з залами судових засідань та детальної розповіді про етапи проходження заяв, які надходять до ЄСПЛ: з моменту подання скарги, порядку розгляду питання щодо прийнятності скарги, передачі скарги до комітету чи палати, а потім – безпосереднього розгляду скарги.

photo5298618664389556279

Пан Дмитро розповів про європейські судові стандарти застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, вплив практики ЄСПЛ на національну правову систему України, а також поділився власним 19-річним досвідом роботи у Європейському суді з прав людини.

Незважаючи на велику кількість заяв проти України до Суду, більшість мають схожий характер та стосуються низки структурних проблем, що призводять до порушення Україною Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, зокрема:

- невиконання або тривале виконання рішень національних судів;

- надмірна тривалість провадження досудового слідства у кримінальних справах і судового розгляду цивільних, кримінальних, господарських та адміністративних справ;

- незабезпечення права на належний судовий захист, неефективність розслідування кримінальних справ правоохоронними органами за скаргами на неналежне поводження з боку представників органів держави;

- порушення майнових прав; неналежні умови утримання та лікування осіб, які перебувають під вартою.

photo5298618664389556281

Дмитро Третьяков зауважив, що зазвичай прості справи розглядаються протягом року, а розгляд більш складних може затягнутися до 6 років.

В ЄСПЛ діє спеціальний відділ, який узагальнює практику з конкретних питань. Українське представництво є одним з найбільших в ЄСПЛ: тут працюють 10 юристів, 4 юриста працюють над міжнародним спором Україна проти Росії під керівництвом судді з Туреччини. Кількість співробітників апарату ЄСПЛ дорівнює 620, не рахуючи суддів.

Нагадаємо, CEPEJ (Європейська комісія з ефективності правосуддя) – це міжнародна організація, в якій працюють експерти з усіх 47 держав-членів Ради Європи, що обслуговуються секретаріатом. Представники держав, що не входять до Ради Європи, беруть участь у роботі CEPEJ як спостерігачі.