Головний зміст

photo5303140113901008357Голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін, суддя Оксана Куриленко, науковці Неллі Голубєва і Ілля Бут та адвокат Олена Дришлюк відвідали Постійне представництво України при Раді Європи, де спільно із очільником дипломатичного корпусу Борисом Тарасюком обговорили участь України у конкурсі проектів у сфері доступності правосуддя, що проводиться під егідою CEPEJ.

Приводом до зустрічі став візит української делегації на 37 засідання CEPEJ у якості фіналістів премії «Кришталеві ваги правосуддя».

photo5303140113901008362

Зі свого боку Борис Тарасюк висловив слова підтримки Київському районному суду м. Одеси та Громадському центру правосуддя, оскільки у такий непростий час українці отримали черговий привід для європейського визнання. Однією із останніх дипломатичних перемог стало схвалення Європарламентом резолюції щодо стану дотримання прав людини у тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим.

Зважаючи на багаторічний дипломатичний та політичний досвід, Постійний представник окреслив ті проблеми, з якими йому видається працювати при Раді Європи: це і невиконання Україною остаточних рішень ЄСПЛ, тривалі судові розгляди, і вакантність посади Урядового уповноваженого у справах ЄСПЛ, що суттєво впливає на негативні рейтинги України серед інших європейських країн. Зокрема, наша країна посідає третє місце за кількістю скарг до ЄСПЛ після Росії та Туреччини, що є абсолютно неприйнятним для правової держави.

photo5303140113901008355

 

З огляду на це, Борис Іванович висловив сподівання, що ефективна робота Київського районного суду м. Одеси та Громадського центра правосуддя дозволить вплинути на ситуацію. Принаймні, учасники зустрі не пригадали рішень ЄСПЛ за останнє десятиліття, які б стверджували про суттєве порушення Конвенційних прав на регіональному рівні.

Сергій Чванкін зауважив, що робота ГЦП являє собою злагоджений механізм, завдяки якому жителі міста Одеса і Одеської області отримали змогу отримувати безкоштовну, однак кваліфіковану, юридичну допомогу. Серед усіх учасників, що стали фіналістами конкурсу «Кришталеві ваги правосуддя», тільки Київський районний суд м Одеси висунув проект, який безпосередньо впливає на стан відправлення правосуддя. Мова йде про довіру до суду, адже учасники судових проваджень можуть отримати консультацію як до, так і після судових засідань. Також важливим питанням є і доступність правосуддя: багатьом громадянам невідомо про їхні права, про можливість безоплатної правової допомоги, що гарантується державою. Саме із цими викликами бореться Громадський центр правосуддя.

photo5303140113901008358

Голова суду впевнений, що таким здобутком Україна показала свою спроможність будувати суспільно значущі проекти та гучно заявила те, що на європейському порядку денному має бути не тільки вирішення кризових питань, а й відзначення позитивних зрушень.

Дипломатичний корпус був вражений тим, як на волонтерських засадах стало можливим створити таку потужну організацію, діяльність якої було визнано на європейському рівні. Саме таке визнання, на думку дипломатів, може стати першим кроком для поширення досвіду створення та діяльності аналогічних центрів не тільки в Україні.

photo5303140113901008360