Головний зміст

519Наказом Міністерства юстиції від 7 грудня 2016 року № 3595/5 Про затвердження Порядку видачі свідоцтва про право на вчинення нотаріальних дій щодо оформлення спадкових прав встановлено процедуру видачі свідоцтв про право на вчинення нотаріальних дій з оформлення спадкових прав уповноваженій посадовій особі органу місцевого самоврядування.

 

 

 

Тобто оформляти спадок відтепер зможуть представники місцевих рад.

Щоб отримати такі повноваження, посадовець органу місцевого самоврядування повинен мати вищу юридичну освіту, досвід роботи в галузі права не менше 3-ох років. Крім того, він повинен пройти протягом року стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, пройти навчання по роботі з єдиними та державними реєстрами, що функціонують в системі Міністерства юстиції, та скласти екзамен зі спадкового права.

Після цього посадовець місцевого самоврядування отримає свідоцтво, що видається Міністерством юстиції на підставі рішення Комісії з питань складання іспиту зі спадкового права посадовими особами органу місцевого самоврядування, уповноваженими на вчинення нотаріальних дій, яке зберігається в справах Департаменту приватного права.

Для отримання свідоцтва подається заява на ім’я керівника органу місцевого самоврядування про внесення в Міністерство юстиції подання про видачу свідоцтва. Подання разом з необхідними документами направляється до Мін’юсту, який і приймає рішення про видачу.

Отримавши свідоцтво, представник органу місцевого самоврядування матиме право на вчинення таких нотаріальних дій, як видача свідоцтва про право на спадщину, а також про право власності на частку в спільному майні подружжя у разі смерті одного з подружжя.