Головний зміст

13501565 1214784698565913 4806499375620350291 nПочатком діяльності Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та Чорного морів стало підписання Декларації про її створення очільниками конституційних судів України, Грузії, Литви та Молдови 26 жовтня 2015 року у м.Вільнюсі.

 

 

 

 

З моменту створення до кінця 2016 року в Асоціації Конституційного правосуддя в країнах Балтійського і Чорноморського регіонів (BBCJ) створення головував Конституційний Суд Республіки Молдова.

Під головуванням Конституційного Суду Республіки Молдова був організований 1-й з'їзд BBCJ на тему "Роль конституційних судів у справі захисту демократичних цінностей". Нагадаємо,  захід проходив 30 червня 2016 року у Кишиневу.

1 січня 2017 року Конституційний Суд Республіки Молдова передав головування BBCJ в руки Конституційного суду України.

Відповідно до Декларації про створення Асоціації конституційного правосуддя країн регіонів Балтійського та  Чорного морів країни-учасниці визнають необхідність зміцнення незалежності конституційних судів та еквівалентних їм інститутів, як суттєвого фактора у забезпеченні демократії, верховенства Конституції, поділяють спільну мету щодо сприяння обміну інформацією стосовно кращих юридичних практик у галузі конституційного права тощо.

Цілями Асоціації згідно із Статутом є сприяння захисту прав людини та основних свобод, гарантування демократичних принципів та цінностей, забезпечення і реалізація принципів верховенства права, сприяння незалежності конституційних судів у здійсненні конституційного правосуддя, співпраця та обмін досвідом серед країн-членів.

Органами Асоціації, за допомогою яких вона здійснює свою діяльність, є Генеральна асамблея та Генеральний секретар.

Генеральна асамблея, яка збирається щорічно, складається з голів конституційних судів або еквівалентних їм інститутів – членів Асоціації. Головування в Асоціації здійснюється Головою кожного члена Асоціації строком на один рік. Ротація здійснюється в алфавітному порядку держав, представлених членами Асоціації. Саме тому головування в Асоціації перейшло до Конституційного Суду України.

Як повідомляє КСУ, проведення Другого Конгресу Асоціації заплановано на травень 2017 року. Місцем  зустрічі обрано місто Харків. Конгрес присвячений наступній темі: "Роль конституційних судів в розвитку положень національних конституцій в контексті загальновизнаних принципів та норм міжнародного права, права ЄС, рішень міжнародних судів".