Головний зміст

9524 cd4e578f 162 650x410Сьогодні у Верховній Раді України планують розглянути законопроект «Про Конституційний Суд України» 5336-1.

 

 

 

 

 

 

 

 

Нагадаємо, що законопроект передбачає  зміну структури, повноважень та процедури добору суддів  Конституційного Суду та впроваджує реалізацію на рівні профільного закону додатковий механізм захисту прав і свобод громадян – інститут конституційної скарги. Суть цього механізму полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ з конституційною скаргою у тому випадку, якщо визнає, що застосований в остаточному судовому рішенні в його справі закон не відповідає Конституції України.

Законопроектом пропонується встановити, що  Конституційний Суд буде діяти в складі колегій, сенатів і Великої палати. В рамках колегій будуть вирішуватися питання про відкриття конституційного провадження за конституційним поданням/звернення/скаргою. Сенати будуть розглядати питання про конституційність законів України або їх окремих положень за індивідуальною конституційною скаргою.

Велика палата у повному складі суддів КСУ буде розглядати питання щодо конституційності Законів України, актів ВРУ, Президента України, КМУ, Верховної ради АРК. Крім того, вона буде здійснювати офіційне тлумачення Конституції, розглядати питання відповідності Конституції чинних міжнародних договорів України або тих міжнародних договорів, що вносяться до ВРУ для надання згоди на їх обов'язковість.

Законопроектом передбачено  конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді  Конституційного Суду. Кожний з трьох суб'єктів призначення – Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів буде формувати конкурсні комісії, члени яких повинні бути юристами з визнаним рівнем компетенції. Кожна Конкурсна комісія за результатами аналізу кандидатів і проведення співбесід надавати рекомендації, на підставі яких відповідні суб'єкти будуть приймати рішення про призначення.