Головний зміст

ucraina paesaggioСьогодні до ВРУ надано для ознайомлення проект Закону України  № 5653 «Про внесення змін до розділу X «Перехідні положення» Земельного кодексу України щодо встановлення мораторію на відчуження земель сільськогосподарського призначення до повного відновлення територіальної цілісності України»

 

 

 

 

січня 2018 року закінчується термін дії мораторію на купівлю-продаж або інший спосіб відчуження сільськогосподарських земель (у разі прийняття парламентом закону про обіг земель сільськогосподарського призначення).

Фактично з цього часу в державі буде легалізовано купівлю-продаж майже 42 млн Га сільськогосподарських угідь або 70% всіх земель України (за даними Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру - http://land.gov.ua/info/struktura-zemelnoho-fondu-ukrainy-ta-dynamika-ioho-zmin/).

Водночас, тимчасово окуповано територію Автономної Республіки Крим (Закон від 15.04.2014 №1207-VII) та окремі території Донецької та Луганської областей (Постанова ВР України від 17.03.2015 № 254-VIII).

Свої домівки були вимушені залишити близько 2 млн українців. Ці громадяни залишились без житла, роботи та засобів існування. Вочевидь, що більшість з цих вимушених переселенців не зможуть в 2018 році стати «повноцінними» учасниками ринку сільськогосподарської землі. Адже через брак коштів не зможуть придбати сільськогосподарські угіддя і з цієї ж причини, у випадку наявності такої землі у власності, змушені будуть продати її за безцінь.

Саме тому з метою забезпечення суспільних та державних інтересів пропонується до набрання чинності законом про обіг земель сільськогосподарського призначення, але не раніше 3 років після повного відновлення територіальної цілісності України, заборонити купівлю-продаж або інший спосіб відчуження сільськогосподарських земель.