Головний зміст

znakЯк відомо, нещодавно вступив в силу Закон України «Про Вищу раду правосуддя», від 21.12.2016 №1798-VIII. Глава 8 зазначеного закону присвячена тимчасовому відстороненню судді від здійснення правосуддя і є нововведенням, адже в ЗУ «Про Вищу раду юстиції» таке положення відсутнє.

 

 

 

 

 

Згідно з законом підставами тимчасового відсторонення за рішенням Вищої ради правосуддя є:

 

1) притягнення до кримінальної відповідальності;

2) проведення кваліфікаційного оцінювання;

3) застосування дисциплінарного стягнення.

 

Таким чином, суддя вважається тимчасово відстороненим з дня ухвалення Дисциплінарною палатою рішення про застосування дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення. При цьому, Вища рада правосуддя не ухвалює окремого рішення.

 

Даний перелік підстав є вичерпним та доповненню не підлягає.

 

В день розгляду Вищою радою правосуддя питання щодо тимчасового відсторонення до суду, в якому такий суддя обіймає посаду, надсилається повідомлення. А також розміщується на офіційному веб-сайті Вищої ради правосуддя.

 

Розглянемо кожен з випадків тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя детальніше.

 

 Таким чином, тимчасове відсторонення у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності здійснюється ВРП на строк не більше двох місяців на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора або його заступника. На стадії судового провадження строк відсторонення встановлюється до набрання законної сили вироком суду або закриття кримінального провадження.

 

Вищезазначене Клопотання подається до Вищої ради правосуддя. Якщо воно подане без дотримання визначених законом вимог, то повертається Генпрокурору або його заступнику.

 

ВРП розглядає   клопотання невідкладно, але не пізніше семи днів з дня його надходження. Повідомлення про дату, час і місце розгляду відповідного клопотання направляється судді, стосовно якого розглядається питання, Генеральному прокурору або його заступнику. Неявка на засідання вищезазначених осіб, які були належним чином повідомлені, не перешкоджає розгляду клопотання.

 

За результатами розгляду клопотання ВРП ухвалює рішення, копія якого не пізніше 7 робочих днів направляється Генеральному прокурору або його заступнику, судді, стосовно якого ухвалено рішення, а також 7 до суду, в якому такий суддя обіймає посаду.

 

Слід зазначити, що строк тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності може бути продовжено на строк не більше двох місяців, а в разі якщо обвинувальний акт передано до суду, - до набрання законної сили вироком або закриття кримінального провадження.

 

Клопотання про продовження строку подається не пізніше як за 10 днів до закінчення строку, на який суддю було відсторонено.

 

Клопотання підлягає задоволенню, якщо:

 

1) обставини, які стали підставою для тимчасового відсторонення від здійснення правосуддя, продовжують існувати;

2) сторона обвинувачення не мала можливості забезпечити досягнення цілей, заради яких було застосовано тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, іншими способами протягом дії попереднього рішення.

 

Повторне звернення із клопотанням про тимчасове відсторонення не допускається, крім випадків скасування попереднього рішення Вищої ради правосуддя судом.

 

Наступна підстава тимчасового відсторонення судді від здійснення правосуддя - проведення кваліфікаційного оцінювання. Таким чином, відсторонення здійснюється Вищою радою правосуддя за поданням Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

 

Таке подання підлягає невідкладному розгляду не пізніше 7 календарних днів з дня надходження. Розгляд здійснюється без виклику судді. У разі необхідності він може бути викликан для надання пояснень.

 

За результатами розгляду Вища рада правосуддя ухвалює рішення, копія якого не пізніше 7 днів направляється Вищій кваліфікаційній комісії суддів України, судді, стосовно якого ухвалено таке рішення, до суду, в якому суддя обіймає посаду.

 

ВККС протягом трьох днів з дня завершення кваліфікаційного оцінювання судді повідомляє про це Вищу раду правосуддя.

 

Тимчасове відсторонення припиняється з дня ухвалення рішення про підтвердження здатності судді здійснювати правосуддя або з дня звільнення судді з посади внаслідок непідтвердження.

 

Остання підстава – відсторонення в порядку дисциплінарної відповідальності.

 

Суддя, стосовно якого розглядається питання про тимчасове відсторонення від здійснення правосуддя, та/або його представник можу бути заслуханими на засіданні Вищої ради правосуддя. Неявка на засідання незалежно від причин не перешкоджає розгляду питання за його відсутності.

 

За результатами розгляду подання ухвалюється вмотивоване рішення.