Головний зміст

images 1819 січня у Верховній Раді України був зареєстрований Проект Закону «Про державну мову», яким передбачено кримінальну відповідальність за публічне приниження української мови або неповагу до неї.

 

 

 

 

 

У законопроекті говориться, що кожен громадянин України зобов'язаний володіти державною мовою. Відзначається, що спроби запровадження двомовності в Україні є діями, які «провокують мовний розкол країни, міжетнічне протистояння і ворожнечу», а також направлено на «насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу».

У документі наводиться список людей, які повинні вільно володіти українською мовою. Зокрема, мова йде про керівництво країни, депутатам рад усіх рівнів, держслужбовців, суддів, адвокатів, нотаріусів, медпрацівників, керівників навчальних заведений і друге. Відповідно до законопроекту, перевірку рівня володіння державною мовою буде здійснювати Центр української мови.

Документ регулює функціонування та використання української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України. Відзначається, що його застосування у навчально-виховному і освітньому процесі у всіх навчальних закладах обов'язково.

Згідно з законопроектом, всі періодичні ЗМІ країни повинні мати українську версію, тираж якої – не менше 50% сукупного накладу всіх мовних версій цього друкованого видання. Зазначається, що в окремих випадках ЗМІ можна видавати на офіційних мовах Європейського союзу.

У документі йдеться, що книжкові видання українською мовою повинні становити не менше 50% всіх названий книжкових видань в кожному книжковому магазині або іншому закладі, де вона поширюється.

Законопроект регулює також використання державної мови в інтернеті. Зазначається, що інтернет-представництва засобів масової інформації, які зареєстровані в Україні, повинні мати українські версії, які завантажуються за замовчуванням.

Нардепи пропонують штрафувати порушників закону. Згідно з законопроектом, якщо мова йде про роботу офіційних органів і бюджетних організацій, сума штрафу складатиме від 200 до 400 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3400 – 6800 грн). Для порушників у сфері освіти, науки і культури – від 200 до 300 мінімумів (3400 – 5100 грн), для ЗМІ – від 400 до 500 (6800 – 8500 грн).