Головний зміст

article3202Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло надіслав до Ради суддів України та Вищої ради правосуддя листи стосовно ситуації, яка склалася з віднесенням помічників суддів до суб’єктів декларування, визначених Законом України «Про запобігання корупції».

 

 

 

 

 

У зверненнях зазначено, що у відповідь на запити помічників суддів, Національним агентством з питань запобігання корупції надано індивідуальні роз’яснення, у яких висловлено думку про те, що помічники суддів є суб’єктами е-декларування.

НАЗК обґрунтовує позицію, викладену в роз’ясненнях, тим, що помічники суддів належать до категорії посадових та службових осіб органів державної влади і виконують низку консультативно-дорадчих функцій.

Проте новий Закон України «Про державну службу» змінив основні засади поняття державної служби та передбачив як окремий інститут патронатну службу, яка протиставляється державним службовцям за обсягом функцій та повноважень.

Наразі існує нормативне визначення поняття «службова особа», яке охоплює випадки здійснення працівником організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій.

Згідно з Положенням про помічника судді, затвердженого рішенням Ради суддів України від 25.03.2011 № 14,  до обов’язків помічників суддів не належить здійснення жодних функцій держави, зокрема організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських.

Разом з тим, здійснення помічником судді відповідно до норм цього Положення консультативно-дорадчих функцій не охоплюється діяльністю службових осіб.

Тому Голова ВАСУ порушує питання про те, чи повинні працівники патронатної служби, зокрема помічники суддів, які втратили статус державного службовця, заповнювати е-декларації відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» та чи належать вони до категорії суб’єктів декларування, визначених цим Законом.

 Лист до Ради суддів України

Лист до Вищої ради правосуддя