Головний зміст

vsapravda info d7f3aЯк відомо, 5 січня 2017 року набрав законної сили ЗУ 1798-VIII «Про Вищу раду правосуддя», який містить ряд нових і значущих положень, щодо повноважень ВРП та її органів.

 

 

 

 

 

 

 

 

Так, нами вже було розглянуто питання дисциплінарного провадження щодо суддів, проте поза зором залишилась глава 5 закону, яка присвячена розгляду скарг на рішення про притягнення до дисциплінарної відповідальності.

 

Отже, згідно з новим законом, право на оскарження рішення Дисциплінарної палати до ВРП має суддя, щодо якого ухвалено відповідне рішення. Проте, скаржник може це зробити лише за наявності дозволу Дисциплінарної палати на таке оскарження.

 

Варто зазначити, що така скарга має бути подана не пізніше 30 днів з дня ухвалення рішення та виключно до Вищої ради правосуддя. Строк може буди поновлено, якщо ВРП визнає, що він був пропущений з поважних причин.

 

Слід пам’ятати, що подання скарги на рішення Дисциплінарної палати зупиняє застосування дисциплінарного стягнення.

 

Скарга на рішення Дисциплінарної палати залишається без розгляду і повертається особі, яка її подала, у наступних випадках:

1) не підписана чи не містить прізвища, імені, по батькові особи, яка подала скаргу;

2) подана скаржником за відсутності дозволу Дисциплінарної палати на таке оскарження;

3) не містить відомостей про місце проживання (місце перебування, місцезнаходження) особи, яка подала скаргу (якщо скарга подана скаржником);

4) містить виражені у непристойній формі висловлювання або висловлювання, що принижують честь і гідність будь-якої особи;

5) подана після закінчення строку і Вищою радою правосуддя його не поновлено.

 

Відповідно до закону, ВРП розглядає скарги на рішення Дисциплінарної палати не пізніше 16 днів із дня їх надходження. У розгляді не беруть участі члени Ради, які входять до Дисциплінарної палати, що ухвалила оскаржуване рішення.

 

 

За результатами розгляду Вища рада правосуддя має право:

1) скасувати повністю рішення Дисциплінарної палати про притягнення до дисциплінарної відповідальності судді та закрити дисциплінарне провадження;

2) скасувати рішення частково та ухвалити нове;

3) скасувати повністю та ухвалити нове рішення;

4) змінити рішення Дисциплінарної палати, застосувавши інший вид дисциплінарного стягнення;

5) залишити без змін.

 

Після прийняття одного з вищезазначених рішень, ВРП у семиденний строк надсилає його копію судді та скаржнику або їх представникам.

 

Відзначимо, що  Рішення Вищої ради правосуддя, ухвалене за результатами розгляду скарги на рішення Дисциплінарної палати, може бути оскаржене та скасоване.

 

Отже, підставами скасування є:

1) склад ВРП, який ухвалив відповідне рішення, не мав повноважень його ухвалювати;

2) рішення не підписано будь-ким із складу членів ВРП, які брали участь у його ухваленні;

3) суддя не був належним чином повідомлений про засідання - якщо було ухвалено будь-яке з рішень, визначених пунктами 2-5 частини десятої статті 51 цього Закону;

4) рішення не містить посилань на визначені законом підстави дисциплінарної відповідальності судді та мотиви, з яких Вища рада правосуддя дійшла відповідних висновків.

 

Суддя, щодо якого було ухвалено відповідне рішення,  та скаржник мають право оскаржити в суді рішення ВРП.