Головний зміст

rsuРада суддів України провела моніторинг звернень суддів щодо втручання у їх діяльність.

 

 

 

 

 

 

 

 

        За даними моніторингу, усього впродовж 2015-2017 років надійшло 153 повідомлення про втручання в роботу суду:

   2015 рік – 62;

   2016 рік – 86;

   2017 рік – 5.

 

Аналізуючи дані моніторингу, можна дійти висновку, що тенденція незаконного впливу на суд з кожним роком набирає обертів.

 

Нагадаємо, що за втручання в діяльність судових органів передбачена кримінальна відповідальність (стаття 376 Кримінального кодексу України).

 

Розглянемо детальніше ситуацію в нашому  місті. Так, Малиновський районний суд м. Одеси повідомляв про втручання тричі: 9 грудня 2015 року судді Малиновського районного суду м. Одеси Корой В.Д., Журик С.В., Іщенко О.В. повідомили Раду суддів України та прокуратуру Одеської області про здійснення тиску лідерами громадських організацій «Правий Сектор», «Автомайдан» та «Самооборона Одеси». 3 червня 2016 суддя Малиновського районного суду м. Одеси Іщенко О. В. звернувся до РСУ із заявою про тиск на суд під час слухання справи громадськими активістами. Через 3 дні – 6.06.2016 р. суддя цього ж суду Корой В. Д. повідомив Раду суддів про аналогічну проблему.

 

29 лютого 2016 року судді Одеського апеляційного адміністративного суду Л.П. Шеметенко та О.О. Димерлій повідомили про погрози відносно головуючого по справі. Наступне звернення зареєстровано 31 серпня 2016 року –  голова Одеського апеляційного адміністративного суду Бітов А.І повідомив про тиск на суд групою активістів в камуфляжній формі під час слухання справи . РСУ звернулась до ГПУ 29.09.2016 року. 07жовтня 2016 року Генпрокуратура повідомила РСУ про те, що звернення направлено до прокуратури Одеської області для розгляду. 10 листопада 2016 року прокуратура Одеської області повідомила РСУ про те, що розпочато кримінальне провадження за  ч.1 ст.376 ККУ, наразі досудове розслідування триває.

 

В числі лідерів серед судів України - Приморський районний суд м. Одеси. За три роки  роботи цього суду надійшло 5 звернень. Так, 11 серпня 2015 року Приморський районний суд м. Одеси повідомив про погрози судді суддя Нікітіній С.Й. представником сторони Павельченком І.В. Суддя особисто звернулася до ГПУ.  У відповідь 1 вересня 2015 прокуратура Одеської області своїм листом повідомила суддю Нікітіну С.Й. та РСУ про те, що органи прокуратури не мають повноважень з розгляду даного звернення.

 

21 вересня 2015 року Приморський районний суд міста Одеса повідомив про втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя: в судове засідання прибула група невідомих осіб, які фактично намагалися силоміць звільнити підсудного з-під варти, примушували до ухвалення у незаконний спосіб рішення про зміну запобіжного заходу підсудному.  Вказані протиправні дії відбувалися в присутності Генерального консула Республіки Польща в м. Одеса, консула Пьотра Шебенейхена, депутатів Сейму Республіки Польща, які наполягали на звільненні підсудного. Прокуратура Одеської розпочала кримінальне провадження за ч.1 ст.376 ККУ.

 

29 лютого 2016 судді Приморського районного суду м. Одеса повідомили про тиск на суд шляхом поширення інформації, що стосується професійної діяльності суддів посадовими особами прокуратури Одеської області. ГПУ повідомила РСУ, що звернення направлено до прокуратури Одеської області для розгляду.

 

22 березня 2016 року Приморський районний суд м. Одеса  повідомив про тиск на суд громадськими активістами Сидоренком А.Л., Ткаченко Н., Лапчиком О.П. Прокуратура Одеської області повідомила РСУ, що розпочато кримінальне провадження, підслідність у вказаному кримінальному провадженні визначена за слідчими військової прокуратури Південного регіону України. ГУ НП в Одеській області повідомило РСУ, про те, що проведено службову перевірку, якою не встановлено порушень чинного законодавства в діях поліцейських під час забезпечення публічної безпеки і порядку 16-17 березня 2016 року в приміщенні суду.

 

10 січня 2017 року голова Приморського районного суду м. Одеса Кічмаренко С.М. повідомив про втручання в діяльність суду з метою перешкодити виконанню суддями їх службових обов’язків.

 

Від Київського районного суду міста Одеси до Ради суддів України не надійшло жодного звернення про втручання в роботу суду.

 

З Таблицею моніторингу та ведення обліку звернень суддів щодо втручання у їх діяльність можна ознайомитися за посиланням.