Головний зміст

52b2b5227bfcdВища рада правосуддя під час засідання 31 січня 2017 року розглянула питання про затвердження консультативного висновку стосовно проекту Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо кваліфікаційного оцінювання суддів) від 13 грудня 2016 року, за реєстраційним номером 5536.

 

 

 

 

 

Вища рада правосуддя відповідно до пункту 15 частини першої статті 3 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» наділена повноваженнями надавати обов’язкові до розгляду консультативні висновки щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів. Відповідного повноваження раніше у Вищої ради юстиції не було.

 

Законопроектом пропонується внести зміни до частини третьої статті 83 Закону України «Про судоустрій і статус суддів», визначивши, що кваліфікаційне оцінювання суддів за критерієм професійної компетентності, крім суддів Верховного Суду, вищих спеціалізованих та касаційних судів, проводиться з урахуванням принципів інстанційності та спеціалізації.

 

Вища кваліфікаційна комісія суддів України за запитом Вищої ради правосуддя від 5 січня 2017 року № 14/0/9-17 надала висновок згідно з яким ВККСУ вважає, що запропоновані законопроектом зміни до частини третьої статті 83 Закону є необґрунтованими і недоцільними.

 

Вища рада правосуддя, розглянувши проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо кваліфікаційного оцінювання суддів)», дійшла висновку про недоцільність прийняття цього законопроекту, тому вирішила затвердити консультативний висновок щодо вказаного проекту та надіслати його до Верховної Ради України.