Головний зміст

IMG 2159 1Про стан здійснення судочинства судами цивільної і кримінальної юрисдикцій у 2016 році вчора, 2 лютого, говорили у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних та кримінальних справ.

 

 

 

 

 

 

Голова ВССУ Борис Гулько  повідомив про статистичні показники роботи судів загальної юрисдикції у звітному році. Так, у 2016 році до місцевих загальних судів надійшло понад 2 мільйони 658 тисяч справ і матеріалів. Загалом на розгляді у 2016 році перебувало майже 2 млн. 931 тис. справ і матеріалів.

 

Порівняно з 2015 роком кількість справ, які надійшли на розгляд місцевих судів, зменшилась майже на 2 %. Це зобумовлено зменшенням надходження цивільних справ та справ про адміністративні правопорушення. Водночас кримінальних справ (проваджень) надійшло майже на 15 % більше, ніж у попередньому році.

 

Середньомісячне надходження на суддю місцевого загального суду у 2016 році становило 107 справ і матеріалів. За умови заповнення вакантних посад у місцевих загальних судах відповідно до штатної чисельності показник середньомісячного навантаження становив би 55 справ і матеріалів.

 

На розгляд до апеляційних судів у 2016 році надійшло близько 294 тис. справ і матеріалів, що майже на 2 % менше у порівнянні з аналогічними показниками у 2015 році.

 

У касаційному порядкуа розгляд до ВССУ) у 2016 році надійшло майже 75 тисяч касаційних скарг, справ, заяв, клопотань, що на 1,6 % менше порівняно з 2015 роком.

 

У результаті касаційного перегляду судових рішень у цивільних справах скасовано понад 16 % рішень і близько 12 % ухвал місцевих та апеляційних судів, від загальної кількості касаційних скарг, що надійшли на ці судові рішення.

 

Кількість скасованих вироків за результатами касаційного перегляду кримінальних справ (проваджень) дещо зросла – у 2015 році цей показник становив 40 %, у 2016 році – 41 %.

 

Поза увагою не залишаються актуальні проблеми, які що стосуються матеріально-технічного та кадрового забезпечення судів. Загрозливих масштабів набуває питання кадрового забезпечення судів, що суттєво впливає на своєчасність, ефективність судового захисту та навантаження на суддів.

 

Секретар кваліфікаційної палати ВККС України Станіслав Щотка повідомив, що на сьогодні в Україні є місцеві суди, які взагалі не мають жодного судді. У більш ніж 70 судах працює 1 суддя, в 120 – менше 40% штату, приблизно в 300 судах – менше половини суддів. Така критична кадрова ситуація суттєво впливає на навантаження на суддів, строки розгляду справ та якість судових рішень.

 

Джерело: Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних та кримінальних справ