Головний зміст

Krimin. process. kodeksПрактика роботи за новим Кримінальним процесуальним кодексом України, який набув чинності 20 листопада 2012, засвідчила необхідність внесення ряду змін та доповнень до нього.

 

 

 

 

 

 

З цієї причини до Верховної Ради України був поданий Проект Закону № 6009 від 01.02.2017  «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо організаційного удосконалення кримінального процесуального закону)»

Ініціатори пропонують внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, які спрямовані на врегулювання проблемних питань практичної діяльності, забезпечення прав та законних інтересів учасників кримінального провадження.

Зокрема Законопроектом пропонується:

-        уточнити, що повноваження захисника на участь у кримінальному провадженні перевіряються слідчим, прокурором, слідчим суддею та судом згідно відомостей з Єдиного державного реєстру адвокатів України та підтверджуються:

1) посвідченням адвоката України (частина перша статті 50);

2) ордером, договором із захисником або дорученням органу (установи), уповноваженого законом на надання безоплатної правової допомоги.

- визначити момент затримання особи з моменту обмеження її можливості вільного пересування будь якими діями або бездіяльністю уповноваженої службової особи (ст. 209);

- закріпити невідкладний обов'язок протягом 24 годин після внесення відомостей до Єдиного реєстру досудового розслідування письмо повідомити про це потерпілого або заявника (частина шоста ст. 214).

Народні депутати вважають, що прийняття законопроекту сприятиме удосконаленню кримінального процесуального законодавства України та сприятиме більшій захищеності прав і свобод людини.