Головний зміст

istock 000018032949smallМіністерство юстиції приняло Указ №200/5, який затверджує Порядок складання досудового доповіді. Особливу увагу необхідно звернути на підготовку досудової доповіді щодо неповнолітніх.

 

 

 

 

 

 

 

Так, складання досудової доповіді щодо неповнолітнього обвинувачуваного у віці від 14 до 18 років здійснюється з урахуванням вікових та психологічних особливостей особи.

 

Саме тому, неповнолітній викликається до органу пробації разом з батьками або іншими законними представниками, які знайомляться зі змістом інформації, зазначеної в описі бесіди, під підпис.

Згідно із загальними правилами, досудова доповідь містить:

• соціально-психологічну характеристику;

• оцінку ризиків повторного вчинення кримінального правопорушення;

• висновок про можливість виправлення без обмеження волі або позбавлення волі на певний строк.

 

Однак, доповідь щодо неповнолітнього обвинуваченого додатково повинна містити наступну інформацію:

• вплив криміногенних чинників на поведінку особистості;

• рекомендації щодо заходів, спрямованих на мінімізацію ризику повторного вчинення неповнолітнім кримінальних правопорушень.

 

На осіб, які досягли повноліття під час здійснення кримінального провадження, а також у випадках, коли особа в одному кримінальному провадженні обвинувачується у вчиненні кримінальних правопорушень, частина з яких вчинено до, а інші – після досягнення 18 років, поширюються особливості підготовки досудового звіту щодо неповнолітніх. Варто звернути увагу, що обов'язкова участь батьків або інших законних представників у цьому випадку виключається.