Головний зміст

grd logo big transparentГромадська рада доброчесності зіштовхнулася з труднощами під час оцінки доброчесності кандидатів на посади суддів касаційних судів у складі Верховного Суду.

 

 

 

 

 

 

Про це повідомили представники ГРД під час прес-конференції “Повноваження Громадської ради доброчесності: чи будуть виправдані очікування суспільства” .

Насамперед, проблеми пов’язані з тим, що ВККС не може надати доступ до досьє кандидатів, посилаючись на закон про захист персональних даних. Передбачалось, що доступ до досьє члени ГРД отримають через електронну систему досьє, що мала запрацювати ще в  грудні минулого року. Однак вказана система так і не почала діяти.

У зв’язку з цим, кожному з 653 кандидатів було надіслано через офіційну адресу Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам необхідно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. листа від імені Громадської ради доброчесності. В листі запропоновано надіслати на офіційну адресу ГРД анкету кандидата та декларацію родинних зв'язків в електронному вигляді (файли Word). А також запропоновано надати будь-які коментарі щодо статків, наявних публікацій про відповідного кандидата у відкритих джерелах, дані, що спростовують неправдиву інформацію про кандидата, якщо така публічно поширювалась.

Члени Громадської ради доброчесності запевняють, що вся інформація є суворо конфіденційною, а персональні дані будуть знищені по закінченню конкурсу незалежно від його результатів.

Зазначимо, що згідно з регламентом ГРД, члени Ради не повинні ініціювати спілкування з суддею (кандидатом на посаду судді), щодо якого почалася процедура кваліфікаційного оцінювання. При цьому членам Ради до ухвалення рішення або висновку щодо судді (кандидата на посаду судді) рекомендовано уникати індивідуального спілкування з цим суддею (кандидатом на посаду судді), а у разі, якщо таке спілкування відбулося, – інформувати Раду про його зміст.

Проте представники ГРД обґрунтовують звернення тим, що лист надіслано усім кандидатам з офіційної адреси і в ньому прохається надсилати інформацію через інформаційний портал, а не особисто членам Ради.