Головний зміст

zaschita v sudeНаразі чинний Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає, що особа не має право брати учать у цьому ж кримінальному провадженні як захисник або представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї потерпілого.

 

 

 

 

 

 

Заборона щодо участі близького родича або члена сім’ї потерпілого у якості захисника обвинуваченого має сенс та законодавче обґрунтування, адже таким чином гарантуються права обвинуваченого на правомірний та неупереджений захист.

Але вказана умова також виключає право потерпілого на представника, якщо представник є його близьким родичем або членом сім’ї чим прямо порушує його права.

Позбавлення права потерпілого на представника, який є близьким родичем або членом сім’ї потерпілого, позбавляє потерпілого права не належний захист та відстоювання своїх інтересів, тим більше, якщо потерпілий є неповнолітньою особою.

Саме тому Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4499 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо посилення захисту прав потерпілого)»

Даним законопроектом пропонується виключити норму, яка позбавляє особу права брати учать у кримінальному провадженні як представник у випадку, якщо вона є близьким родичем або членом сім’ї потерпілого, тим самим посиливши захист прав та інтересів потерпілого.