Головний зміст

121013Європейський суд з прав людини визнав неприйнятною, у зв’язку з необґрунтованістю, скаргу по справі «Бац проти України».

 

 

 

 

 

 

 

Анатолій Йосипович Бац скаржився на порушення принципу рівності сторін, який гарантований пунктом 1 статті 6 Конвенції, у зв’язку з тим, що його не повідомили про розгляд апеляційної скарги у справі, де він був позивачем. Скаржник стверджував, що вказаний факт унеможливив захист його інтересів. Зокрема, він пов’язував порушення принципу рівності сторін з тим, що на відміну від нього відповідач був присутній у судовому засіданні.

 

Європейський суд зауважив, що заявник мав адекватну можливість захистити свої інтереси в національних судах, оскільки він мав можливість подати письмові зауваження на апеляційну скаргу відповідача та викласти свої аргументи у касаційній скарзі. Крім того, незважаючи на те, що заявник заперечував отримання судової повістки разом з надісланою йому апеляційною скаргою та вказував на невідповідності у матеріалах його цивільної справи, що підтверджують його позицію, Уряд України надав Європейському суду переконливі аргументи та докази вручення йому зазначеної повістки.

 

Питання щодо належності повідомлення заявника про судове засідання розглядалось судом апеляційної інстанції, в зв’язку з чим ЄСПЛ зауважив, що «зазвичай до компетенції Суду не відноситься заміна оцінки фактів національних судів своєю власною оцінкою, і, як правило, саме національні суди мають оцінювати подані до них докази».

 

Як наслідок, Європейський суд дійшов висновку, що скарги заявника є необґрунтованими та такими, що мають бути визнані неприйнятними відповідно до пунктів 3 та 4 статті 35 Конвенції.