Головний зміст

mp44 akmПрийнято за основу проект Закону №3254-д «Про внесення змін до статті 201 Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди небезпечних речовин, частин вогнепальної зброї».

 

 

 

 

 

 

Правоохоронними органами неодноразово зафіксовано факти пересилання до України частин вогнепальної нарізної зброї, що приховувались від митного контролю.

 

Проте визначати вказані частини предметом контрабанди (а саме контрабанди вогнепальної зброї) не виявлялось за можливе, оскільки після збирання всіх деталей зброї виявлялась відсутність певної частини, що унеможливлювало стрільбу. У той же час, деталь вказаної зброї, якої не вистачало, зазвичай пересилається на іншу особу або взагалі може бути придбана на території України, внаслідок чого здійснюється повноцінне контрабандне переміщення вогнепальної зброї через митний кордон з уникненням від кримінальної відповідальності.

Тому, згідно з проектом пропонується така редакція статті 201 ККУ:  «Контрабанда, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю культурних цінностей, отруйних, сильнодіючих, небезпечних, вибухових речовин, радіоактивних матеріалів, зброї або боєприпасів (крім гладкоствольної мисливської зброї або бойових припасів до неї), частин вогнепальної нарізної зброї, а також спеціальних технічних засобів негласного отримання інформації, - карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років з конфіскацією предметів контрабанди».