Головний зміст

Wx600 642746Доктор Софі Шютте, старший радник Антикорупційного ресурсного центру U4, та професор Метью Стівенсон з Гарвардської школи права в п’ятницю, 3 березня, презентували порівняльний огляд досвіду створення антикорупційних судів. Про це повідомляє Національна школа суддів України.

 

 

У постійній боротьбі з корупцією та пов’язаними з нею правопорушеннями багато країн створили спеціалізовані антикорупційні установи, що відрізняються від традиційних установ юстиції. Найбільш знайомими серед цих спеціальних органів є так звані антикорупційні відомства (АКВ), які зазвичай мають певні види повноважень із розслідування та/або підтримки обвинувачення. Значно менше уваги приділялося іншій формі антикорупційної спеціалізації, а саме: спеціалізованим антикорупційним судам. Попри те, що вони не такі розповсюджені, як АКВ, багато країн створили спеціальний судовий орган, підрозділ або колегію суддів для зосередження (виключно чи в основному) на справах, пов’язаних із корупцією; багато інших країн наразі думають чи обговорюють питання створення таких спеціальних судів.

 

Публікацією "Спеціалізований антикорупційний суд: найкращі міжнародні практики та європейський досвід" було зроблено перший крок для заповнення цієї прогалини, через надання загального порівняльного огляду існуючих спеціалізованих антикорупційних судів та приділивши особливу увагу доцільності їх створення, та основним рішенням щодо їх структури. Цей документ ґрунтується на огляді вторинних джерел великої кількості країн та на більш детальних опитуваннях ключових осіб із п’яти країн, які мають спеціалізовані антикорупційні суди у тій чи іншій формі: Індонезії, Кенії, Філіппін, Словаччини та Уганди.

 

Цей документ має таку структуру. У розділі 2 надано короткий огляд робочого визначення «спеціалізованого антикорупційного суду» та перелік країн, які розглядались в дослідженні. У розділі 3 обговорюються три основні логічні обґрунтування для створення спеціалізованого антикорупційного суду – ефективність, доброчесність, компетентність – та наведено деякі попередні спостереження щодо кожного. У розділі 4 розглядаються питання організаційної структури, підкреслюючи різноманіття існуючих антикорупційних судів та визначаючи деякі ключові питання структури, які слід взяти до уваги кожному, хто думає над створенням чи реформуванням антикорупційного суду. У короткому висновку узагальнюються деякі з основних тем документу та надається перелік важливих питань і альтернатив, серед яких треба буде обирати при створенні чи реформуванні антикорупційного суду.

 

На основі цього документу планують розробити рекомендації щодо створення антикорупційного суду в Україні.