Головний зміст

1492528391ekspertne obgovorennia b03 квітня 2017 року Вища кваліфікаційна комісія суддів оголосила добір кандидатів на посаду судді місцевого суду. Питанням і проблемам, пов’язаним з цим процесом і було присвячене експертне обговорення «Нові конкурси – нові виклики. Як відбиратимуть суддів у місцеві суди?».

 

 

 

Під час обговорення, директор Центру демократії та верховенства права, співзасновник Руху Чесно  Тарас Шевченко зазначив, що через масове подання суддів у відставку та звільнення за порушення присяги система частково пройшла очищення. Проте, на звільнені вакантні місця досі ніхто не прийшов. Тому, замість оновлення судової системи, з’явилася проблема недоукомплектованості судів. Наразі Україні не вистачає близько 2,5 тисяч суддів.

 

Секретар кваліфікаційної палати ВККСУ Станіслав Щотка акцентував увагу на необхідності заповнення вакантних місць у місцевих судах. Член Комісії вважає, що серед помічників суддів є чимало кваліфікованих та фахових людей. Оскільки вони вже адаптовані до роботи у судовій системі, то 3-місячного навчання для них достатньо, щоб зайняти місця суддів місцевих судів.

 

 «Базове судочинство твориться в судах першої інстанції: судові справи мають там розпочинатися та закінчуватися, тому не варто недооцінювати місцеві суди або вважати, що це не престижна робота, адже це фактично основна ланка судової системи. А тому добір суддів до місцевих судів − пріоритетний напрям роботи Комісії. На жаль, поки іншого способу заповнити суддівські лави місцевих судів, ніж через добір, навчання, резерв, рейтинги, немає. Суддів тепер «прив’язуватимуть» до навантаження  у судах, тому 600 нових суддів на цьому етапі реформи цілком достатньо» - підкреслив Станіслав Щотка.