Головний зміст

ESPLУ справі «Міндрова проти України» (№ 32454/06) Європейський суд прийняв позицію Уряду України та визнав неприйнятною скаргу заявниці щодо порушення статті 2 («Право на життя») Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

 

 

 

 

 

 

Українка в своїй заяві стверджувала, що в результаті недбалих дій державних службовців під час Скнилівського авіаційного шоу загинув її племінник. Крім того, вона зазначила, що розмір присудженої компенсації національними судами в якості моральної шкоди у зв’язку зі смертю її племінника був неналежним.

 

Однак ЄСПЛ визнав скаргу заявниці неприйнятною. Європейський суд дійшов висновку, що заявниця втратила статус жертви за її скаргою за статтею 2 Конвенції.

 

  Цей висновок ЄСПЛ обґрунтував тим, що на національному рівні їй було присуджено справедливу компенсацію в якості відшкодування моральної шкоди, заподіяної у результаті смерті її племінника.

 

Підхід, якому слідує Європейський суд при визначенні «розумності» відшкодування Державою за порушення Конвенції засновано на нормах права справедливості, що вимагають, щоб присуджена сума була оцінена в світлі усіх обставин кожної конкретної справи. У цьому контексті важливими критеріями являються:

  •  національна правова система і правові традиції Держави відповідача;
  • рівень життя і загальний рівень доходів;
  • спосіб захисту у національній системі, який доступніший ніж подання заяви до Європейського суду.

 

Європейський суд також звернув увагу на те, що національне кримінальне провадження, під час якого було встановлено осіб, винних у подіях, що призвели до смерті племінника заявниці, та притягнуто їх до кримінальної відповідальності, було ефективним, а його тривалість – належною.

 

Нагадаємо, що 27 липня 2002 року на Скнилівському аеродромі під Львовом, внаслідок падіння винищувача Су-27УБ у натовп глядачів, загинуло 78 осіб (серед них 28 дітей) і постраждало близько 250 людей.