Головний зміст

104238Вища кваліфікаційна комісія суддів роз’яснила, яким чином відбуватимуться співбесіди з кандидатами на посади касаційних судів у складі Верховного суду.

 

 

 

 

 

 

Під час усіх співбесід працюють чотири колегії відповідно до спеціалізації касаційних судів, до яких увійшли по чотири або три члена ВКСС. Враховуючи самовідводи деяких членів Комісії, для проведення співбесід з окремими кандидатами сформовано додаткові колегії з метою уникнення можливого конфлікту інтересів. Співбесіда з кожним кандидатом триватиме приблизно 60 хвилин і транслюватиметься в онлайн-режимі на каналі ВККСУ в YouTube. Представники ЗМІ мають можливість слідкувати за цим процесом у спеціальному приміщенні Комісії.

 

Під час співбесіди кандидат заслуховує доповідь члена колегії і має можливість надати коментарі та відповісти на питання інших членів колегії. Крім того, за процедурою присутній на співбесіді у кожній колегії представник Громадської ради доброчесності оголошує, за наявності, висновок про невідповідність кандидата критеріям доброчесності та професійної етики або інформацію про нього. Член ГРД та кандидат можуть ставити один одному запитання, а останній своєю чергою - надавати свої пояснення, коментарі та інформацію стосовно висновків та матеріалів досьє.

 

Якщо кандидат отримав «негативний» висновок від ГРД, члени колегії можуть з ним погодитись, і тоді кандидат отримує нуль балів за доброчесність. У разі необхідності отримати додаткову інформацію з метою формування достатньої аргументації та запобігання подальших можливих судових оскаржень колегія Комісії оголошує перерву стосовно такого кандидата. Після отримання необхідної інформації під час пленарного засідання у повному складі Комісія може ухвалити рішення про відхилення негативного висновку ГРД, за умови голосування за це не менш, ніж 11 членів Комісії. Якщо кандидату нараховується нуль балів за доброчесність, це фактично означає, що кандидат опиняється в кінці рейтингу.

 

Питання Комісії до кандидатів базуються на результатах спеціальної перевірки, аналізу досьє, матеріалів, наданих НАБУ, а також з урахуванням результатів проходження кандидатом тестування морально-психологічних та загальних здібностей.

 

Бали за проходження співбесіди будуть виставлені членами ВККСУ після завершення всіх співбесід. Їх встановлюватиме кожен член колегії за показниками "компетентність", "професійна етика" і "доброчесність", з урахуванням можливих балів на цьому етапі від максимуму за кожним показником, що дорівнює 500, 250 і 250 балів відповідно. Частину балів за цими показниками кандидати вже набрали під час іспиту і тестування морально-психологічних якостей.

 

Одразу після повідомлення балів за співбесіди буде сформовано рейтинг учасників за результатами кваліфікаційного оцінювання.