Головний зміст

52b2b5227bfcdЗ початку століття в Україні прослідковується чітка тенденція до збільшення кількості злочинів щодо осіб похилого віку. Тільки в 2015 році від дій злочинців постраждало 27,3 тисяч осіб літнього віку та інвалідів.

 

 

 

 

 

Для прикладу, у 2007 році від злочинів постраждало 13,4 тисячі пенсіонерів, у 2009 – 17 тисяч. Прогнозоване збільшення частки осіб похилого віку в Україні, некомплект кадрового складу поліції України, активізація кримінальних елементів в кризовий час та недостатня профілактична робота правоохоронних органів, особливо, в сільській місцевості в період реформування, у майбутньому призведе до збільшення кількості злочинів проти осіб похилого віку.

       

         Згідно з дослідженнями науковців, похилий вік, пов'язаний із ослабленням фізичної сили та в деяких випадках ясності розуму, може виступати обставиною, що активізує злочинний намір людини проти таких осіб.  Саме фізична слабкість осіб похилого та старечого віку, їх безпорадність, погіршення гостроти слуху і зору, зменшення рухових функцій є віктимним фактором, що є спонукальним моментом до вчинення щодо них злочину.

       

       У переважній більшості випадків особи похилого віку стають жертвами корисливих злочинів: крадіжка, грабіж, розбій, шахрайство, умисне вбивство з корисливих мотивів. Згідно з дослідженнями, особи похилого віку також часто стають жертвами сімейно-побутових злочинів. Крім того, саме особи похилого віку часто стають жертвами злочинів у сфері ринку житла.

       

         Таким чином, особи похилого віку є вкрай уразливою категорією населення і потребують посиленого захисту з боку суспільства та держави. На сьогоднішній день, п.6, статті 67 ККУ встановлює обставиною, яка обтяжує покарання  «вчинення злочину щодо малолітнього, особи похилого віку або особи, що перебуває в безпорадному стані». Водночас, ситуація, що склалася в Україні, в тому числі і згідно аналізу судової практики, вимагає посилення покарання за злочини проти осіб похилого віку через встановлення відповідних кваліфікуючих ознак в статтях Особливої частини ККУ.  

 

Так обгрунтовує народний депутат Геннадій Бобов свою ініціативу посилення покарання за деякі злочини проти осіб похилого віку. 19.04.2017 року він зареєстрував законопроект №6397.

 

Проектом Закону України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо посилення покарання за деякі злочини проти осіб похилого віку» пропонується доповнити статтю 115 Кримінального кодексу України такою кваліфікаційною ознакою, як «умисне вбивство особи похилого віку», а також внести зміни до статей 126, 127, 185, 186, 187, 189, 190 цього Кодексу, якими передбачається посилення покарання за злочини проти осіб похилого віку. Тобто, посилену відповідальність пропонується встановити за крадіжку майна осіб похилого віку, умисне вбивство, побої та мордування, катування, грабіж особи похилого віку, вимагання, розбій та шахрайство вчинене щодо особи похилого віку.

        

       Подібний підхід в українському законодавстві існує щодо «вчинення злочину на ґрунті расової, національної чи релігійної ворожнечі або розбрату», тож може бути використаний і в даному випадку. Крім того, частина 2 статті 365-2 ККУ вже містить відповідну кваліфікуючу ознаку. Так, посилена відповідальність за зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги встановлена в разі діяння вчиненого стосовно особи похилого віку.