Головний зміст

 

9e517c1900d8c4270a29d8b688bff669Народний депутат Сергій Алєксєєв 04.05.2017 року зареєстрував у Верховній Раді проекту Закону №6427 "Про конституційне провадження".

 

 

 

 

 

Як відомо, в Україні запроваджено новий додатковий національний засіб юридичного захисту конституційних прав і свободінститут конституційної скарги.

Так як Конституційний Суд України відділено від системи судів, які здійснюють правосуддя, стало необхідним привести у відповідність із вимогами Конституції України процедуру здійснення КСУ свої проваджень.

Законопроект визначає:

  • завдання та основні засади конституційного провадження;
  • принципи діяльності КСУ при здійсненні конституційного провадження;
  • підстави для визнання правових актів неконституційними та питання відводу (самовідводу) судді;
  • коло осіб, які є учасниками та залученими учасниками конституційного провадження, їх статус, права та обов’язки в конституційному провадженні;
  • строки конституційного провадження, підстави їх поновлення і продовження.

Крім цього, Проектом передбачено утворення:

  1. Великої палати, яка вирішує питання у справах за конституційними поданнями та зверненнями і діє у складі усіх суддів КСУ.
  2. Двох сенатів Суду, які повинні забезпечити розгляд питань щодо відповідності Конституції України законів (їх окремих положень) за конституційною скаргою особи, кожен із яких діє у складі дев’яти суддів.
  3. Шести колегій суддів, які утворюються для вирішення процесуальних питань і діють у складі трьох суддів.

 

Прийняття нового Закону України "Про конституційні провадження" дасть змогу створити законодавчу базу для ефективного функціонування Конституційного Суду України та скоротити кількість скарг громадян України до Європейського суду з прав людини.