Головний зміст

118139Стажист, для проходження стажування вносить внесок, розмір якого визначається з урахуванням потреби покриття витрат на забезпечення діяльності ради адвокатів регіону, Ради адвокатів України та витрат керівника стажування, пов'язаних з таким стажуванням.

 

 

 

 

 

При цьому такий внесок не може перевищувати трьох мінімальних заробітних плат станом на день подання особою заяви про призначення стажування.

 

Внесок на проходження стажування розподіляється таким чином:

 

70 відсотків внеску сплачується стажистом безпосередньо на користь керівника стажування та використовується виключно для забезпечення проходження стажування та компенсації витрат такого керівника;

 

30 відсотків сплачується стажистом на забезпечення діяльності ради адвокатів регіону, Ради адвокатів України.

 

В зв’язку з цим виникає питання оподаткування суми доходу, яку отримує керівник стажування у вигляді внеску від стажиста.

 

Тому Державна фіскальна служба опублікувала на своєму сайті лист-роз'яснення щодо порядку оподаткування внеску, сплаченого стажистом на користь керівника стажування.

 

Оскільки дохід у вигляді внеску на стажування, сплаченого  стажистом на користь керівника стажування – адвоката у розмірі 70 відсотків внеску, пов’язаний із здійсненням цим адвокатом незалежної професійної діяльності, то сума такого доходу включається до оподатковуваного доходу адвоката.

 

Доходи громадян, отримані протягом календарного року від провадження незалежної професійної діяльності, оподатковуються за ставкою 18 відсотків, визначеною п. 167.1 ст. 167 Кодексу (п. 178.2 ст. 178 Кодексу).

 

Але варто врахувати, що згідно з п. 178.3 ст. 178 Кодексу оподатковуваним доходом вважається сукупний чистий дохід, тобто різниця між доходом і документально підтвердженими витратами, необхідними для провадження певного виду незалежної професійної діяльності.

 

Тому суму коштів, яку фактично використано виключно для забезпечення проходження стажування та компенсації витрат зазначеного керівника стажування – адвоката, може бути включено до витрат цього адвоката (у межах, що не перевищують 70 відсотків внеску), за умови їх документального підтвердження.