Головний зміст

photogfdКонсультативна місія Європейського Союзу (КМЄС) розпочала новий проект щодо посилення правового захисту потерпілих від злочинів, кінцева мета якого полягає в розробці конкретних рекомендацій законодавчих змін, необхідних для поліпшення стану прав потерпілих.

 

 

 

 

Старший радник КМЄС з правової реформи  Вероніка Крісткова  наголошує на тому, що «довіра до системи кримінальної юстиції значною мірою залежить від того, як відносяться до тих, хто постраждав від злочину. Потерпілі від злочинів повинні бути в центрі процесів кримінальної юстиції, вони повинні мати сильний правовий статус і бути захищені від вторинної віктимізації. Це те, що ми називаємо «підходом, який орієнтується на потерпілого» (victim centred approach), і цей підхід ми відстоюємо».

 

 Радник КМЄС з питань правової реформи Вадим Човган зазначає: «важливим є принцип, що у разі, коли особа, яка вчинила злочин, не може відшкодувати заподіяну матеріальну чи моральну шкоди, таку компенсацію повинна надати держава. КМЄС працює із владою задля підготовки необхідної законодавчої бази, щоб застосувати цей принцип і сподівається, що вона буде розроблена якомога швидше».