Головний зміст

20konstУ Верховній Раді зареєстрували Проект Закону України № 6432 «Про внесення зміни до статті 27 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо обмеження розміру пенсій до п’яти мінімальних пенсій за віком  для  деяких осіб, які виконували функції держави».

 

 

 

 

Відповідно до частин першої та третьої статті 46 Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, що включає право на забезпечення їх у разі повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом.

 

Пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом.

 

Ініціатори законопроект зазначають, що наразі середній розмір пенсії в Україні становить 1828 гривень. При цьому близько двох мільйонів пенсіонерів отримують менше 1400 гривень, 2,4 мільйони – менше 1500 гривень.

 

Варто звернути увагу на те, що індексацію пенсійних виплат в Україні призупинили в 2014-му через різкий стрибок цін. Так, за три минулі роки рівень інфляції досяг 80,6%. Отже, мінімальну пенсію з 2014 до кінця 2016-го року повинні були підвищити з 949 до 1713 гривень. А в цьому році – до 1851 гривні (за прогнозом Міністерства економічного розвитку, інфляція буде на рівні 8,1%). Однак, на даний момент мінімальна пенсія – 1247 гривень, а до кінця цього року її планують підвищити до 1373 гривень.

 

Разом з цим депутати зазначають, що середня пенсія судді – 22 тисячі, нардепа – 15 тисяч, вченого – 3,7 тисячі, чиновників – 3,3 тисячі гривень. Загальна кількість громадян з пенсією більше 10 тисяч гривень - 19 тисяч.

 

В результаті, за даними Міністерства соціальної політики, близько восьми мільйонів українців мають розрахунковий базовий розмір пенсії менше прожиткового мінімуму, що не відповідає Конституції Україні та є соціально несправедливим.

 

Тому вказаний законопроект передбачає, що максимальний розмір пенсії (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткової пенсії, цільової грошової допомоги, пенсії за особливі заслуги перед Україною, індексації та інших доплат до пенсії, встановлених законодавством) для осіб, які в будь-який час були уповноваженими на виконання функцій держави (зокрема займали посади Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України, Генерального прокурора, суддів, суддів Конституційного Суду України, Голови, членів та інспекторів Вищої ради правосуддя, Голови, членів та інспекторів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Голови Державної судової адміністрації України, членів Національного агентства з питань запобігання корупції), не може перевищувати п’яти мінімальних пенсій за віком.