Головний зміст

article3202Вчора, 16 травня 2017 року, Верховна Рада України на своєму вечірньому пленарному засіданні прийняла за основу проект Закону України №5574 "Про внесення змін до Закону України "Про попереднє ув'язнення" щодо забезпечення безперешкодного доступу представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста до осіб, взятих під варту".

 

 

 

Між Україною і МКЧХ здійснюється співробітництво на підставі Договору про відкриття Місії МКЧХ в Україні.

 

Згідно з договором діяльність представників МКЧХ в Україні вимагає доступу до осіб, яких узяли під варту. На сьогодні законодавством визначено загальний порядок надання їм побачень.

 

Так, передбачено, що побачення таким особам з їх родичами або іншими особами може надавати адміністрація місця попереднього ув'язнення лише з письмового дозволу слідчого або суду. Тривалість побачення – від одного до чотирьох годин, не менше трьох разів на місяць.

 

Однак, варто зазначити, що доступ представників Червоного Хреста до зазначених осоіб не є тотожним "побаченню з родичами або іншими особами".

 

У зв'язку з цим існує необхідність внесення змін до Закону, а саме: «представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста побачення з особами, взятими під варту, надається адміністрацією місця попереднього ув'язнення безперешкодно і без обмеження кількості таких побачень та їх тривалості з повідомленням слідчого або суду, які здійснюють кримінальне провадження, у вільний від виконання слідчих дій та судових засідань час».